Uutislistaukseen

Pääsiäisen ihme

jääristi talvisessa auringonlaskussa.

Kristuksen kärsimysviikko huipentuu kolmeen suureen päivään: Kiirastorstaina kristikunta rientää yhteiseen ehtoollisen pöytään, Pitkäperjantaina hiljennymme Vapahtajan ristinkuoleman äärelle ja Pääsiäisenä ihmettelemme haudasta nousemisen salaisuutta. Jokainen näistä juhlahetkistä on niin suuri Luojan hyvyyden armon hetki, että niihin tulee syventyä rauhassa.

Kiirastorstain yössä Jeesus pesee ehtoollispöydässä opetuslasten jalat ja pian hänet vangitaan. Tuomitsijan ongelma on, ettei hän havaitse Jeesuksessa mitään vikaa, ja silti tälle miehelle vaaditaan kuolemantuomiota. Ihmiskunta ei tunnu kestävän täydellisyyden hyvyyden läsnäoloa. Vaadittu kuolemantuomio tuo ihmiset erikoiseen asemaan: kaikkein viattomin kuolee tuomitsijoidensa puolesta, eikä ole erotusta siinä kenen puolesta Jeesus kärsii kuolemansa.

Aikamme kriteeri on yhä uudestaan vaatia tasa-arvoa kaikenlaisiin elämisen asioihin. Kuitenkaan tasa-arvoa ei ole esim. syntypaikan, perintötekijöiden, luonnonolojen tai varallisuuden suhteen. Jumalan luoma maailma on monimuotoinen ja maailmassa tarvitaan sovinnon ja rakkauden aloitteita, juuri niitä Jumala tekee meitä kohtaan.

PItkäperjantai muistuttaa, että yhdessä paikassa kaikki ihmiset ovat tasa-arvoisia: Risti pystytetään pahantekijöille, ja sen äärellä ei ole eri arvoista miestä eikä naista, ei orjaa eikä vapaata, ei suurta eikä pientä, vaan kaikki ovat pois poikenneet Jumalan todellisesta hyvyydestä. Risti hiljentää ihmisen omista vaatimuksista katselemaan Jumalan Pojan kokemaa vääryyttä ja synnin kuormaa. Nyt kaikki Jeesukselta apua pyytävät saavat syntien anteeksiannon ja autuuden, Hän itse ei pihistele armon antajana. Ainoa todellinen tasa-arvo on Jumalan Pojan kuolemassa ja ylösnousemuksessa.

Kristus nousi kuolleista, jotta kuolema ja epätoivo on voitettu. Uusi elämä on alkanut. Kristikunta viettää pääsiäistä jokaisena pyhäpäivänä, mutta erityisesti nyt maaliskuun viimeisenä viikkona Jumalan viesti uudessa on yksinkertainen: Rakastakaa tekin toistanne, niin kuin minä olen teitä rakastanut.

Timo Suutari, pastori

Kuva: Timo Suutari

26.3.2024 14.07