Muistotilaisuus

Hautaan siunaamisen jälkeen omaiset kokoontuvat muistotilaisuuteen. Sukulaisilla ja ystävillä on silloin mahdollisuus muistella vainajaa, ilmaista kiitollisuutta yhteisestä ajasta hänen kanssaan ja lohduttaa toisiaan surussa. 
Yleensä joku omaisista esittää haudalla kutsun muistotilaisuuteen. Siitä voidaan ilmoittaa myös sanomalehden kuolinilmoituksen yhteydessä tai henkilökohtaisesti etukäteen.

Tilaisuuden ohjelma

Muistotilaisuus voidaan järjestää esimerkiksi seurakuntatalolla tai kotona. Muistotilaisuuden viettämiseen ei ole virallista kaavaa. Yleensä tilaisuudessa on ruoka- tai kahvitarjoilu. Virsien laulaminen ja muistosanat sopivat tilaisuuden luonteeseen. Tapana on myös lukea saapuneet adressit. 
Muistotilaisuuteen laitetaan yleensä esille muistopöytä. Pöydällä on valkea liina, kynttilöitä, vainajan kuva ja kukkia. Muutakin vainajaan liittyvää, kuten valokuvia, voidaan laittaa esille. 
Pappia ja kanttoria voi pyytää osallistumaan muistotilaisuuteen. Heiltä saa myös apua tilaisuuden musiikin ja muun ohjelman järjestämiseen.