Vihannin kirkko

Sofia Magdalenan kirkko

Onnelantie 7, 86400 Vihanti

Vihannin kirkko

Vihannin 1784 rakennettu puukirkko. Kirkossa on Emanuel Granbergin alttaritaulu ja nuoruuden maalaus Jeesus ristillä v:lta 1787.

Jumalanpalvelus on sunnuntaisin Vihannin kirkossa klo 10

Kirkon käyttö kasteeseen, vihkimiseen ja siunaamisen on maksuton.

Ulkopuolisille tilaisuuksien järjestäjille vuokra 250 € + Alv

Pikkukirkon kesäkahvila avoinna  kesäsunnuntaisin klo 11-14.

Kirkon varaukset:
Kirkkoherranvirasto puh. (08) 2132 610 tai Vihannin seurakuntatoimisto puh.(08) 2132 700

Kirkon suntiona toimii seurakuntamestari Oili Nygård p. 040 6710 707

Tarkempi esittely

Vihannin kirkko on toinen ja on rakennettu vuonna 1784 Kustaa III:n aikana. Kirkon nimi on Kustaa III:n vaimon nimi, Sofia Magdalena. Rakentajana on ollut kuuluisa kirkon rakentaja Simon Silvén-Jylkkä Kalajoen Metsäkylästä. Joulun alla 1783 laitettiin kirkon todella vaatimaton perustus ja ensimmäinen hirsikerta. 17. päivänä maaliskuuta 1784 aloitettiin yhtäjaksoinen rakentaminen, jota kesti 66 työpaivää eli 11 viikkoa. Ensimmäinen jumalanpalvelus uudessa kirkossa pidettiin 16. päivänä toukokuuta 1784. Kirkko ei ollut silloin vielä valmis, mutta valmistui kesän aikana. Kirkon vihkimisen toimitti 12.9.1784 rovasti Johan Westzynthius Pyhäjoelta.

Kirkon katto on ollut alkuaan paanukatto. Vuonna 1882 se poistettiin ja tilalle tehtiin pärekatto ja vuonna 1909 nykyinen peltikatto. Kirkon peruskorjaus suoritettiin 1958-1961. Perustukset uusittiin täysin, seinien ulkopuolelle asennettiin lämpöeristys ja pystylaudoitus. Samassa yhteydessä suoritettiin ulko- ja sisämaalaus, hankittiin nykyiset penkit sekä asennettiin lämmitysjärjestelmä. Samalla suoritettiin alttaritaulun restaurointi sekä saarnatuolin restaurointi.

Viimeisin kirkon korjaus- ja maalaustyö suoritettiin vuosina 1983-1984 arkkitehti Matti Leiberin suunnitelmien mukaan. Korjauksen yhteydessä kirkko ja tapuli maalattiin alkuperäiseen väriinsä, punaisiksi. Sisäasu myös muuttui, kun punahonkaiset tummuneet penkit maalattiin. Samalla hankittiin saarnatuolin katososa sekä valaistus uusittiin täydellisesti. Uudet 17 äänikertaiset urut valmistuivat toukokuussa 2008. Urkujen tyylillisenä esikuvana on 1700-luvun lopun Olof Schwanin urut. Urut on rakentanut Sotkamon urkurakentajat.

Ensimmäinen kirkko

Vihannin seurakunnan ensimmäinen kirkko on rakennettu vuonna 1691. Se vihittiin 1. adventtisunnuntaina 1691. Tämä kirkko oli suorakaiteen muotoinen, hyvin pieni ja se on sijainnut nykyisen kirkon ja tapulin välissä. Kirkossa vietettiin 2. päivä toukokuuta 1784 viimeinen jumalanpalvelus. Tämän jälkeen kirkko purettiin kesällä 1784. Siitä otettiin käyttökelpoinen puumateriaali nykyisen kirkon lattiarakenteisiin.

Kellotapuli

Pohjalaista myöhäisrenesanssia edustava nykyinen kellotapuli on ollut paikallaan jo ensimmäisen kirkon aikana. Sen rakennusvuosi on 1752. Tapulissa on kaksi käytössä olevaa kelloa. Vuodelta 1794 on isompi kello, jossa mm. teksti: ”Christitty, minä äänelläni muistutan sinulle sekä Herran sabbatin että myös tykös rientävän kuolemas. Katso siis, ettäs näihin itses aina jumalisesti valmistat”. Pienempi on vuodelta 1964. Siinä on teksti: ”Minä kiitän Herraa joka aika”. Lisäksi kirkon saarnatuolin alla säilytetään käytöstä poistettua rikkinäistä kelloa vuodelta 1736.

Onnelantie 7, 86400 Vihanti

Sanajumalanpalvelus, aiheena "Usko ja epäusko"

Onnelantie 7, 86400 Vihanti