Rukoushetki avioliittoon vihkimisen vuosipäivänä

Suomessa on mahdollista viettää rukoushetki avioliittoon vihkimisen vuosipäivänä. Rukoushetkessä kiitetään yhteisestä elämästä ja pyydetään siunausta tuleviin vuosiin.

Rukoushetkeen ei liity juridista merkitystä, mutta ajatuksena on palauttaa mieleen omat häät vuosien takaa. Joskus saatetaan puhua vihkimisen vahvistamisesta tai vihkivalan uudistamisesta.

Toimi näin:

1. Ajankohta

Rukoushetki voidaan toimittaa esimerkiksi sinä päivänä, kun avioliittoon vihkimisestä on kulunut vuosi tai kymmenen vuotta jne. Pariskunta voi itse päättää, mikä on hyvä aika tilaisuudelle.

2. Kirkon varaaminen

Luontevin vaihtoehto on pitää rukoushetki siinä paikassa, missä vihkiminenkin on tapahtunut. Tilaisuus voidaan kuitenkin toimittaa esimerkiksi pitkän välimatkan takia myös muualla. Seurakuntien kirkkojen ja muiden tilojen varaukset tehdään seurakunnan kirkkoherranvirastossa.

3. Papin varaaminen

Pappi varataan kirkkoherranviraston kautta.

4. Ystävät ja sukulaiset

Rukoushetkeen voidaan pyytää ystäviä ja sukulaisia mukaan.

5. Rukoushetken kulku

Rukoushetki alkaa virrellä tai vihkilaululla, jonka jälkeen lausutaan johdantosanat. Sen jälkeen tulee psalmi, raamatunluku, rukous ja siunaaminen.

6. Rukoushetken jälkeen perhejuhla

Rukoushetken jälkeen voidaan viettää yhteistä perhejuhlaa. Monet parit, jotka aikoinaan pitivät pienet häät, haluavat vuosipäivän rukoushetken jälkeen juhlia suuremmalla joukolla. Perhejuhlan voi järjestää kotona tai esimerkiksi seurakuntien tiloissa.