Kuvassa nuori istuu makuuhuoneen lattialla ja katsoo apean oloisena alaviistoon. Kädessä hänellä pelikortteja. Seinällä "heijastuksena" toinen nuori, joka hymyilee iloisesti ja pitelee myös pelikortteja. Kuva antaa ymmärtää, että "heijastuksessa" oleva nuori on mielikuvitusta tai toive. Teksti: Tee kaverista totta. Yhteisvastuu.

Yksinäisyys satuttaa yhä useampaa nuorta – vuoden 2024 Yhteisvastuukeräys kerää varoja nuorten psykososiaalisen tuen lisäämiseksi

Tämänvuotinen Yhteisvastuukeräys kerää varoja nuorille, jotka kokevat syvää yksinäisyyttä tai ovat vaarassa syrjäytyä, menettää elämänhallintansa tai mahdollisuutensa hyvään elämään Suomessa ja maailmalla. Tuotosta ohjataan 40 prosenttia HelsinkiMissiolle ja Suomen evankelis-luterilaisille seurakunnille nuorten hyväksi tehtävään työhön. Maailman katastrofialueiden nuorten auttamiseen suunnataan 60 prosenttia tuotosta. Apu menee perille Kirkon Ulkomaanavun työn kautta.

Vuoden 2024 Yhteisvastuu-piispa Kaisamari Hintikka korostaa aikuisten vastuuta nuorten yksinäisyyden ja syrjäytymisen vähentämisessä. Hän sanoo, että on tärkeää estää kiusaamisen ja ulkopuolelle sulkemisen yleistyminen nuorten keskuudessa ja tunnistaa tilanteet, joissa nuori jää ulkopuolelle.

Mustavalkoinen kuva, jossa koulun käytävä. Edessä selin katsojaan päin pieni poika, kauempana käytävällä joukko muita lapsia. Kuvasta välittyy yksinäisyys ja ahdistus.Yksinäisyys ja elämänhallinnan menettäminen on ahdistava, yksilöllinen kokemus ulkopuolisuudesta ja erillisyydestä. Tällä hetkellä yläkoulun ja toisen asteen opiskelijoista noin 14 prosenttia kokee yksinäisyyttä. Joka neljännellä nuorella ei ole porukkaa, johon kokisi kuuluvansa eikä yhtään läheistä ystävää.

Yhteisvastuukeräyksen keräystuotoista 20 prosenttia kohdistetaan HelsinkiMissiolle, jonka valtakunnallinen School to Belong -ohjelma auttaa kouluyhteisöä ympäri Suomen tunnistamaan ja lievittämään nuorten kokemaa yksinäisyyttä sekä tarjoaa työkaluja yksinäisyyteen puuttumiseen. Ohjelma tekee yksinäisyyden vähentämisestä koko koulun yhteisen asian. Nuorten kriisipiste tarjoaa matalan kynnyksen ammatillista keskusteluapua.

Kriisipisteen ammattilaisen kanssa autettava voi puhua mistä tahansa hänelle tärkeästä aiheesta – kriisistä elämässä, oman tai läheisen hyvinvoinnin huolista tai yksinäisyydestä. Keskusteluapua voi saada kasvokkain Helsingissä ja ympäri Suomen etäyhteyksin suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Avunsaanti ei vaadi lähetettä tai diagnoosia.Kuvassa kiviset portaat. Oikeassa laidassa istuu nuori, joka painaa päätään käsiinsä. Vieressä portailla koulureppu. Kuvasta välittyy suru.

Nuorten kriisipisteen päällikkö Heidi Rouhiainen HelsinkiMissiosta toteaa yksinäisyyden olevan meille kaikille tuttu tunne. Kaikki tuntevat joskus yksinäisyyttä ja tunnistavat sen, mutta pitkittyessään se on haitallista. – Yksinäisyyttä tuntevista nuorista 42 prosenttia ei koe pystyvänsä vaikuttamaan yksinäisyyteen. Nuorten kriisipiste tarjoaa keskusteluapua yksinäisyyteen. Myös kouluyhteisöllä on tärkeä tehtävä tarjota nuorille turvallinen paikka opetella sosiaalisia taitoja ja konkreettisia keinoja puuttua yksinäisyyteen. Jokainen nuori ansaitsee kokea kuuluvansa yhteisöön.

School to Belong -ohjelmassa koulutetaan koulujen henkilökuntaa ottamaan yksinäisyys puheeksi. Yksinäisyyden ratkaisemisessa tarvitaan koko yhteisön panosta eikä sitä saa jättää yksin yksinäisyyttä kokevan vastuulle.

 

Koulutusta ja tukea kriisialueiden nuorille

Kirkon Ulkomaanavun (KUA) työllä tuetaan humanitaarisen avun muodossa heikoimmassa asemassa olevia ihmisiä maailman katastrofien keskellä. Avustustarpeiden syitä ovat useimmiten luonnonkatastrofit (kuivuus, tulvat, myrskyt, maanjäristykset), aseelliset konfliktit ja äkilliset suuret onnettomuudet.Kuvassa afrikkalainen luokkahuone ja neljä oppilasta, etualalla oppilas mittaa toiselta koulupuvun pituutta.

– Kirkon Ulkomaanapu jatkaa työtään periksiantamattoman toivon hengessä ja edistäen modernin kehitysyhteistyön parhaita periaatteita. Koulutus sekä yrittäjyyden ja toimeentulon mahdollisuuksien edistäminen ovat kestävän kehityksen ytimessä myös isojen globaalien haasteiden ja rahoitusleikkausten keskellä, sanoo KUA:n toiminnanjohtaja Tomi Järvinen. 

Tämänvuotisessa keräyksessä esitellään erityisesti KUA:n avustustyötä Ugandassa, joka on yksi maailman eniten pakolaisia asuttavista maista. Ugandassa asuu yhteensä 1,5 miljoonaa pakolaisena maahan tullutta ihmistä. Heistä kolmasosa on kotoisin vuosikymmenien konfliktin runtelemasta Kongon demokraattisesta tasavallasta.

Kirkon Ulkomaanapu tekee työtä Ugandassa kuudella pakolaisasutusalueella. Koulutushankkeiden avulla parannetaan koulutuksen saatavuutta rakentamalla uusia ja turvallisia luokkahuoneita, järjestämällä kouluun paluuseen kannustavia kampanjoita ja lisäämällä tietoa koulutuksen tärkeydestä sekä jakamalla oppimateriaaleja ja hygieniapakkauksia. Tukemalla lasten ja nuorten koulunkäyntiä ja tarjoamalla ammatillista koulutusta mahdollistetaan pakolaisina saapuneille nuorille valoisampi tulevaisuus ja kestävä toimeentulo.

yhteisvastuu.fi

Helsinkimissio.fi

evl.fi

kirkonulkomaanapu.fi

Apua oman seurakunnan lapsille ja nuorille

Toinen puolisko Suomeen jäävästä Yhteisvastuu-tuotosta jää paikallisseurakunnille. Raahen seurakuntaan vuoden 2024 Yhteisvastuukeräyksen nettotulosta jäävä 20% ohjataan nuorisotyön kautta tunne- ja vuorovaikutustaitojen edistämiseen yhdessä paikallisten koulujen kanssa.

Näin lahjoitat 

Voit antaa lahjasi Yhteisvastuukeräykseen oman seurakuntamme Mobilepay-numeroon 73747, tekemällä lahjoituksen seurakuntamme nettilahjoitussivun kautta osoitteessa yhteisvastuu.fi/raaheLinkki avautuu uudessa välilehdessä tai pankkisiirrolla. Jos lahjoitat pankin kautta, lisää lahjoitukseesi seurakuntamme viitenumero 303545 

Yhteisvastuun pankkitilit:
Aktia FI82 4055 0010 4148 41
Nordea FI16 2089 1800 0067 75
OP FI14 5000 0120 2362 28

Kiitos lahjoituksestasi! 

 

Yhteisvastuukeräyksen hyväksi järjestetään myös erilaisia konsertteja, tapahtumia ja tempauksia. Lahjoittamalla Raahen seurakunnan keräyslippaisiin, tilaisuuksissa tai Mobilepayn, lahjoitussivun tai tilisiirron kautta kasvatat omaan seurakuntaamme nuorten hyväksi jäävää osuutta.

 

Kirkkopalvelujen keräysluvat RA/2020/639 ja ÅLR/2022/9229.

 

Yhteisvastuuliiviin pukeutunut kerääjä keräyslippaan kanssa, sekä lahjoittaja

Tapahtumia ja tilaisuuksia Yhteisvastuun hyväksi

Tulossa:

Yhteisvastuu -konsertti Pattijoen seurakuntatalolla 25.5. klo 18.30
"Sävel on lähes vapaa" - hengellisten laulujen toivekonsertti

Kanttorit toteuttavat seurakuntalaisten laulutoiveita, konsertin tuotto menee Yhteisvastuu-keräykselle.

Lähetä laulutoiveesi Niinalle 8.5. mennessä, 0406710656, niina.ylikulju@evl.fi.
Vapaa pääsy, käsiohjelmamaksu 10€ sisältää iltapalan.

 

Suven ja Runon -tilaisuus Eino Leinon päivänä 6.7.2024 Pattijoen pappilan pihamaalla

 

 

 

 

Mikä on Yhteisvastuukeräys?

Yhteisvastuu on evankelis-luterilaisen kirkon vuosittainen suurkeräys ja lähimmäisenrakkauden kansanliike, joka auttaa hädänalaisia syntyperään, uskontoon tai poliittiseen vakaumukseen katsomatta Suomessa ja kehittyvissä maissa.
Keräyksen toteuttavat kaikki Suomen evankelis-luterilaisen kirkon seurakunnat. Keräyksen suojelijana toimii tasavallan presidentti.

 

YouTube-video