Yhteisvastuukeräys 2023 käynnistyi 5.2. – keräysvaroilla ehkäistään nuorten väkivaltaa

Hyvin vaaleanpunaisella pohjalla yhteisvastuu sydämiä sekä teksti: Älä odota. Lahjoita. Alla yhteisvastuulogo.

Vuoden 2023 Yhteisvastuukeräys kerää varoja nuorten väkivallan ja konfliktien ratkaisuun ja ennaltaehkäisyyn. Tuotosta 40 prosenttia jää Suomessa nuorten hyväksi tehtävään työhön Aseman Lapset ry:n ja seurakuntien kautta. 60 prosenttia käytetään maailman katastrofialueiden ihmisten auttamiseen Kirkon Ulkomaanavun työn kautta. Tasavallan presidentti Sauli Niinistön suojelema keräys alkaa sunnuntaina 5.2.2023.

Väkivalta ja konfliktit synkistävät nuorten elämää yhä enemmän. Vuonna 2021 kouluväkivaltaa koki Suomessa lähes 39 000 lasta ja nuorta joka viikko. Alle 18-vuotiaiden väkivaltarikollisuus on lisääntynyt vuosina 2015–2021. Hälyttävin kasvu oli 12–14-vuotiaiden ikäluokassa, peräti 134 prosenttia. Luvut ovat peräisin kouluterveyskyselystä sekä poliisin tilastoista.

”Lasten ja nuorten väkivallassa uhreja ovat kaikki: kiusattu ja kiusaaja, tekijä ja uhri, koulu ja koti, lapsi ja vanhempi. Sekä tekijä että uhri tarvitsevat apua”, painottaa Yhteisvastuu-piispa Jukka Keskitalo.

Yhteisvastuun varainhankinnan päällikkö Eija Kilgast peräänkuuluttaa aikuisten vastuuta:

”Me aikuiset voimme olla vaikuttamassa siihen, että väkivaltatilanteisiin tartutaan ajoissa. Asianmukaisella, oikea-aikaisella ja osaavalla puuttumisella on mahdollista päästä kiinni tilanteisiin ennen kuin ne eskaloituvat. Tässä tarvitaan meitä kaikkia, jotta väkivallan kierre saadaan katkaistua."

Riittävillä resursseilla alaikäisten väkivalta voidaan katkaista

Yhteisvastuukeräyksen keräystuotoista 20 prosenttia kohdistetaan Aseman Lapset ry:lle koulu- ja nuorisoväkivallan ehkäisemiseen ja vähentämiseen. Keräysvarat käytetään pitkittyneiden ja laajentuneiden koulukiusaamistapausten selvittämiseen K-0 (kiusaaminen nolla) -toiminnalla sekä katusovitteluun, jossa sovittelijoina toimivat nuorisotyön ammattilaiset. Toiminta on konkreettista puuttumista sekä ammattilaisten kouluttamista sovittelijoiksi ja väkivallan ehkäisyn osaajiksi.

”Ei yksikään nuori lähtökohtaisesti ole paha, vaikka hänen tekonsa olisivatkin”, toteaa Aseman Lapset ry:n tiimipäällikkö Heikki Turkka.

”Väkivaltaa ei tule hyväksyä, mutta taustoja pitää pyrkiä ymmärtämään. Nuoren arvostavalla kohtaamisella voidaan päästä kiinni teon juurisyihin ja vaikuttaa niihin. Aikuisen tuella on mahdollisuus oppia jatkossa toimimaan paremmin”, jatkaa Turkka.

Sekä K-0 että katusovittelu ovat hyviä apuvälineitä. Turkan mukaan tärkeintä on kuitenkin puuttua tilanteisiin, kuunnella nuoria ja olla arjessa läsnä turvallisina aikuisina. Välittää.

”Avainasemassa konfliktien ratkaisuissa ja kiusaamisen vastaisessa työssä ovat yhteistyössä yli rajojen toimivat aikuiset, jotka tietävät mitä tekevät ja tekevät sen aikailematta, jotta konfliktit eivät paisu hallitsemattomiksi”, Turkka summaa.

Toinen 20 prosenttia Suomeen jäävästä yhteisvastuutuotosta jää keräävälle seurakunnalle nuorten tukemiseen sekä muuhun oman alueen auttamistyöhön.

Koulutusta ja tukea kriisialueiden uhreille

Apua oman seurakunnan lapsille ja nuorille

Toinen puolisko Suomeen jäävästä Yhteisvastuu-tuotosta jää paikallisseurakunnille ahdingossa olevien nuorten tukemiseksi tehtävään työhön sekä diakonia-avustuksiin oman seurakunnan alueella. Lahjoittaessasi Raahen seurakunnan lahjoitussivuston kautta, käyttämällä MobilePay lahjoituksen oman seurakuntamme numeroa tai maksaessasi pankin kautta käyttäen omaa viitenumeroamme varmistat, että 20% lahjoituksestasi jää oman seurakuntamme alueelle, nuorten hyväksi tehtävään työhön. 

Voit antaa lahjasi Yhteisvastuukeräykseen oman seurakuntamme Mobilepay-numeroon 73747, tekemällä lahjoituksen seurakuntamme nettilahjoitussivun kautta osoitteessa yhteisvastuu.fi/raaheLinkki avautuu uudessa välilehdessä tai pankkisiirrolla. Jos lahjoitat pankin kautta, lisää lahjoitukseesi seurakuntamme viitenumero 303545 

Yhteisvastuun pankkitilit:
Aktia FI82 4055 0010 4148 41
Nordea FI16 2089 1800 0067 75
OP FI14 5000 0120 2362 28

Kiitos lahjoituksestasi! 

Kaukana tarve on vieläkin suurempi kuin meillä

60 prosenttia Yhteisvastuun keräystuotosta ohjataan Kirkon Ulkomaanavun (KUA:n) katastrofirahastoon, josta tuetaan humanitaarisen avun muodossa heikoimmassa asemassa olevia ihmisiä maailman katastrofien keskellä. Avustustarpeiden syitä ovat useimmiten luonnonkatastrofit (kuivuus, tulvat, myrskyt, maanjäristykset), aseelliset konfliktit ja äkilliset onnettomuudet.

Yhdeksän aliravittua lehmää kävelee kohti kameraa. Maa on kuiva ja kasvuton. Taustalla näkyy puita.Tämänvuotisessa keräyksessä esitellään erityisesti KUA:n avustustyötä Keniassa, jossa karjanhoidolle elintärkeät laidunmaat ovat ilmastokriisin syventämän kuivuuden myötä hupenemassa. Epätoivoinen taistelu laidunmaasta johtaa konflikteihin ja väkivaltaisuuksiin.

”Katastrofien vaikutukset ulottuvat myös lapsiin ja nuoriin, kun heikentyvä turvallisuustilanne ja omaisuuden menettäminen saavat perheet vetämään lapsensa pois koulusta. Osa jatkaa kouluaan toisella alueella, köyhimpien perheiden lapset eivät ehkä palaa kouluun”, sanoo Kirkon Ulkomaanavun toiminnanjohtaja Tomi Järvinen.

Katastrofirahasto tukee yhteisvastuuvaroin lasten ja nuorten kouluun paluuta viidellä alueella Keniassa tavoitteenaan saada 41 500 haavoittuvassa asemassa olevaa lasta ja nuorta takaisin kouluun tarjoamalla esimerkiksi tukiopetusta ja psykososiaalista tukea. Hätäavun turvin tuetaan myös koulutarvikkeiden hankkimista, kouluruokailua sekä erityisesti tytöt huomioivien hygieniatilojen järjestämistä.

yhteisvastuu.fi
kirkonulkomaanapu.fi
asemanlapset.fi

Kirkkopalvelujen keräysluvat RA/2020/639 ja ÅLR/2022/9229.

 

Yhteisvastuuliiviin pukeutunut kerääjä keräyslippaan kanssa, sekä lahjoittaja

Tapahtumia ja tilaisuuksia Yhteisvastuun hyväksi

Tilaa vappuherkkuja yhteisvastuun hyväksi:

 

Laulu ystävälle -yhteisvastuukonsertti ti 14.2 klo 18.30 Raahen kirkko

Vapaa pääsy, vapaaehtoinen ohjelmamaksu 10€ Yhteisvastuukeräykseen. 

Konsertin jälkeen iltakaakaot seurakuntakodin isossa salissa, sekä yhteisvastuutuotteiden myyntiä. Voit ostaa myös laskiaispullia kotipakettiin hintaan 1,5€/kpl, ei ennakkovarauksia.

Laulu ystävälle -yhteisvastuukonserttissa esiintyvät Raahen kirkon lapsikuoro, Raahen srk:n nuorten kuoro, Kamarikuoro Vox Maris (joht. Heli Rättyä), sekä Saloisten kamarikuoro. Ohjelmassa ystävistä sekä ystävyydestä kertovia lauluja. Kuorolaulujen lisäksi yksinlauluja, joita esittää sopraano Heli Rättyä. Säestyksistä vastaavat kanttorit Niina Ylikulju ja Jouni Pietiläinen.

Voit antaa lahjasi Yhteisvastuukeräykseen oman seurakuntamme Mobilepay-numeroon 73747, tekemällä lahjoituksen seurakuntamme nettilahjoitussivun kautta osoitteessa yhteisvastuu.fi/raahe

 

Nappaa ystävä mukaan tulkaa nauttimaan musiikista ja iltakaakaoista. Konsertti striimataan seurakunnan youtube-kanavalle, joten voit myös ilahduttaa ystävää lähettämällä hänelle linkin konserttiin. 

 

Laskiaistapahtumat

Pattijoella laskiaissunnuntaina 19.2

Saloisissa laskiaistiistaina 21.2

Laskiaisherkut kotiin ennakkotilauksella Ruukissa ja laskiaismyyjäisistä Vihannissa.

 

 

Ostamalla teet hyvää!

 

Mikä on Yhteisvastuukeräys?

Yhteisvastuu on evankelis-luterilaisen kirkon vuosittainen suurkeräys ja lähimmäisenrakkauden kansanliike, joka auttaa hädänalaisia syntyperään, uskontoon tai poliittiseen vakaumukseen katsomatta Suomessa ja kehittyvissä maissa.
Keräyksen toteuttavat kaikki Suomen evankelis-luterilaisen kirkon seurakunnat. Keräyksen suojelijana toimii tasavallan presidentti.

YouTube-video