Yhteisvastuukeräys 2022 nostaa esiin nuorten kokeman hädän ja toivottomuuden 

Vuoden 2022 Yhteisvastuukeräyksellä autetaan koronapandemian seurauksista kärsiviä lapsia ja nuoria. Tuotosta 40 prosenttia jää nuorten hyväksi Suomessa tehtävään työhön seurakuntien sekä Lasten ja nuorten keskuksen toiminnan kautta. 60 prosentilla avustetaan kehittyvien maiden katastrofialueiden asukkaita Kirkon Ulkomaanavun työn kautta. Keräys alkaa sunnuntaina 6.2.2022. 
Tämänvuotisen Yhteisvastuukeräyksen kampanjateema ”Lahjoita mulle huominen” nostaa esiin nuorten ahdingon ja yksinäisyyden kokemuksen, jota pitkittynyt korona-aika on lisännyt. 

Maailmanlaajuinen pandemia on osunut nuorille herkkään ikävaiheeseen ja koetellut ikäpolvea kovalla kädellä niin Suomessa kuin globaalisti maailmalla. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) vuonna 2021 toteuttaman kouluterveyskyselyn tulokset paljastivat suomalaisnuorten mielenterveyden heikentyneen pandemian aikana. 

”Lapset ja nuoret ovat arvokkainta, mitä meillä on. He ovat meidän tulevaisuutemme kaikkialla maailmassa. Me yhdessä voimme pitää huolta, että jokaisen lapsen ja nuoren rinnalla on turvallisia aikuisia”, vetoaa vuoden 2022 Yhteisvastuupiispa  Mari Leppänen. 

Yhteisvastuulla 2022 lisää aikuisten tukea nuorten arkeen

Tämänvuotisen Yhteisvastuukeräyksen tuotolla koronan lieveilmiöitä kohdanneiden nuorten arkeen tarjotaan lisää aikuista tukea matalan kynnyksen menetelmin. Suomeen jäävästä 40 prosentin tuotto-osuudesta puolet saa Lasten ja nuorten keskus, jossa kehitetään jalkautuvia palveluja tukemaan lasten ja nuorten hyvinvointia. 

Lasten ja nuorten keskuksen etsivän nuorisotyön Palveluoperaatio Saappaan toimintaa laajennetaan keräystuotolla uusille paikkakunnille ja toimintaa levitetään myös kouluihin. Valtakunnallisesti toimivaa NettiSaapasta, jossa vapaaehtoiset etsivät aikuista kuuntelijaa kaipaavia nuoria eri sosiaalisen median alustoilla, laajennetaan. 

Keräysvaroilla kehitetään ja laajennetaan myös Moottoripaja- sekä Perheystävä-toimintoja. Moottoripajat ovat nuorten harrastuspaikkoja, joissa rassailun ohella opitaan arjen hallintaa, pohditaan tulevaisuutta ja pidetään hauskaa ilman päihteitä. Perheystävä tarjoaa tukea yksinäisille, kuormittuneille tai syrjäytymisuhan alla oleville lapsiperheille.

Apua oman seurakunnan lapsille ja nuorille

Toinen puolisko Suomeen jäävästä Yhteisvastuu-tuotosta jää paikallisseurakunnille ahdingossa olevien nuorten tukemiseksi tehtävään työhön sekä diakonia-avustuksiin oman seurakunnan alueella. Lahjoittaessasi Raahen seurakunnan lahjoitussivuston kautta, käyttämällä MobilePay lahjoituksen oman seurakuntamme numeroa tai maksaessasi pankin kautta käyttäen omaa viitenumeroamme varmistat, että 20% lahjoituksestasi jää oman seurakuntamme alueelle, nuorten hyväksi tehtävään työhön. 

Voit antaa lahjasi Yhteisvastuukeräykseen oman seurakuntamme Mobilepay-numeroon 73747, tekemällä lahjoituksen seurakuntamme nettilahjoitussivun kautta osoitteessa yhteisvastuu.fi/raaheLinkki avautuu uudessa välilehdessä tai pankkisiirrolla. Jos lahjoitat pankin kautta, lisää lahjoitukseesi seurakuntamme viitenumero 303545

Yhteisvastuun pankkitilit:
Aktia FI82 4055 0010 4148 41
Nordea FI16 2089 1800 0067 75
OP FI14 5000 0120 2362 28

Kiitos lahjoituksestasi!

Kaukana tarve on vieläkin suurempi kuin meillä

Yhteisvastuukeräyksen tuotosta 60 prosenttia ohjataan Kirkon Ulkomaanavun (KUA) katastrofirahastoon, jonka avulla pystytään käynnistämään ja toteuttamaan hätäapua kehittyvien maiden humanitaarisissa katastrofeissa. Avustustarpeiden syyt ovat useimmiten luonnonkatastrofit, poliittisten selkkausten seuraukset sekä suuronnettomuudet. 

Tämänvuotisessa keräyksessä esillä on erityisesti KUA:n työ Etelä-Sudanissa, jonne sisällissodan väkivaltaisuuksia paenneet perheet ovat palaamassa takaisin. Etelä-Sudanissa KUA tukee yhteisvastuuvaroin perheiden ruokaturvaa sekä toimeentulomahdollisuuksia. Syksyllä 2021 alkaneessa toimeentulo-ohjelmassa pyritään avustamaan myös pakolaisuudesta palanneiden lasten ja nuorten koulukuluissa. Peruskouluja tuetaan opetuksen järjestämisessä. Kehittyvissä maissa koulunkäynti keskeytyi koronan myötä monien nuorten osalta usein kokonaan.

yhteisvastuu.fi
kirkonulkomaanapu.fi
lastenjanuortenkeskus.fi

Kirkkopalvelujen keräysluvat RA/2020/639 ja ÅLR/2021/8126.


#yhteisvastuu2022
#lahjoitamullehuominen
 

Tapahtumia ja tilaisuuksia Yhteisvastuun hyväksi

Laskiaistapahtumat

Pattijoella laskiaissunnuntaina 27.2

Laskiaistapahtuman mainos: Srk-talolla perhemessu klo 12 ja lounas (aikuiset 5€ ja yli 4v. 2€). Pappilan pihapiirissä klo 13.30-15.00 mm. mäenlaskua, aarteenetsintää, pilkkimistä, heppa-ajelua, arpoja (1€), makkaraa (1€) ja vaahtokarkkeja nuotiolla. Tuotto yhteisvastuukeräykseen. Pakkasraja -20 astetta.

Saloisissa laskiaistiistaina 1.3 (lisätietoa myöhemmin)

Laskiaisherkut kotiin ennakkotilauksella Pattijoella, Ruukissa ja Vihannissa.

Maksu käteisellä noudettaessa, toivomme sinun varaavan tasarahan. Tulethan tilaisuuteen terveenä. Vahva maskisuositus tilausta noudettaessa. Tuotto Yhteisvastuukeräyksen kautta koronapandemiasta kärsivien lasten ja nuorten auttamiseen.laskiaispulla ja teksti, laskiaisen herkut kotiin ennakkotilauksella, sekä yhteisvastuu logo

PATTIJOKI
Tilaa tekstiviestillä tai whatsappilla ja nouda su 27.2 klo 13-14. Tilaukset 16.2 mennessä p. 040 6710 620, kerro viestissä nimesi ja tilauksesi. 
Hinnat:
Hernekeitto (L, G) 5€/l
Kasvissosekeitto (L, G) 5€/l
Laskiaispullat vadelmahillolla (L) 1€/kpl
Kotikalja 4€/1,5l

RUUKKI
Hernekeitto 5 €/litra (L,G), Laskiaispulla 1 €/kpl (L)
Tilaukset puhelimitse tai tekstiviestillä ma 21.2. klo 12 mennessä Hannelelle: 040 6710 717.
Ilmoitathan viestissä nimesi ja tilauksesi. 
Tilaus haettavissa Ruukin seurakuntatalolta ti 1.3. klo 12 -14. 

VIHANTI
Hernekeitto 5 eur/litra (L, G) 
Laskiaispulla 1 eur/kpl (L), saatavana myös gluteiinittomia pullia
Tilaukset tekstiviestillä, whatsapilla tai soittamalla ma 21.2 klo 12 mennessä Anna-Liisa Kinnuselle puh. 0406710704. Ilmoitathan viestissä nimesi ja tilauksesi.
Tilaus haettavissa Vihannin seurakuntatalolta ti 1.3 klo 14-16.30. 

Ostamalla teet hyvää!

 

Laulu ystävälle -yhteisvastuukonsertti

YouTube-video

Laulu ystävälle -yhteisvastuukonserttiin, on musiikkitilaisuus, jossa lauluja ystävyydestä esittävät Raahen seurakunnan työntekijät ja seurakuntalaiset. Katsele yksin tai yhdessä ystävän kanssa. Voit myös ilahduttaa ystävää lähettämällä hänelle linkin konserttiin. Ystävyys on sellainen asia ihmisen elämässä, josta kannattaa pitää kiinni ja jota kannattaa vaalia. Laulu ystävälle on paitsi laulettuja ja puhuttuja sanoja ystävyydestä, osa seurakuntamme yhteisvastuukampanjaa. Pitkittynyt pandemia-aika on jättänyt jäljen nuorten ja lasten elämään. Nuorten mielenterveyteen ja jaksamiseen liittyvät ongelmat ovat voimakkaassa kasvussa. Lapset ja nuoret tarvitsevat nyt lisää aikuisten läsnäoloa ja tukea. Nuorten hätä jäi maskin alle – apuasi tarvitaan nyt!

Punaisella pohjalla valkoisella Yhteisvastuukeräyksen sydämen muotoinen logo, sekä teksti Yhteisvastuu, Lähimmäisen rakkauden kansankiike.Mikä on Yhteisvastuukeräys?

Yhteisvastuu on evankelis-luterilaisen kirkon vuosittainen suurkeräys ja lähimmäisenrakkauden kansanliike, joka auttaa hädänalaisia syntyperään, uskontoon tai poliittiseen vakaumukseen katsomatta Suomessa ja kehittyvissä maissa.
Keräyksen toteuttavat kaikki Suomen evankelis-luterilaisen kirkon seurakunnat. Keräyksen suojelijana toimii tasavallan presidentti.

YouTube-video

 

Viidennes vuoden 2022 keräystuotosta ohjataan kotimaiselle yhteistyökumppanille, Lasten ja nuorten keskukselle, joka kehittää mm. monipuolisia etsivän nuorisotyön toimintoja tarjoten lisää turvallisia aikuisia nuorten arkeen. Kotimaahan jäävillä keräysvaroilla kehitetään mm. Saapas toimintaa. Vaikeasta masennuksesta kärsinyt Jasmin, 19, sai avun etsivän nuorisotyön Saapas-aikuiselta kriittisellä hetkellä. Aikuistuttuaan Jasmin toimii itsekin Saapas-vapaaehtoisena.

YouTube-video

Yhteisvastuukeräys tekee hyvää myös maailman kriisikohteissa. Vuoden 2022 keräyksen avulla tuetaan mm. Etelä-Sudanin lasten ja nuorten koulunkäyntiä. Kehittyvien maiden humanitaarisissa katastrofeissa ja kriisialueilla käynnistetään ja toteutetaan
hätäapua Kirkon Ulkomaanavun katastrofirahaston työn kautta.

YouTube-video

Rose, 21, jätti elämän pakolaisena taakseen ja palasi setänsä perheen mukana sodan runtelemille kotiseuduilleen Etelä-Sudanissa. Pandemia pakotti opinnot tauolle yli vuodeksi. Monen nuoren koulunkäynti loppui kokonaan.