Pattijoen kirkon kuva.jpg

Pattijoen kirkko 110 v

2.8.2022 10.23

Viime vuosina on eletty poikkeuksellisia aikoja, mikä on näkynyt mm. kirkkojen ja seurakunnan tapahtumien vähyytenä ja muuttumisena striimeiksi. Nyt vihdoin tilanne alkaa normalisoitua, ja tätä halutaan juhlistaa Raahessa kolmen kirkon juhlavuodella. Elokuussa ovat vuorossa Pattijoen kirkon juhlat.

Pattijoen ja Raahen kirkot täyttävät tänä vuonna 110 vuotta ja Saloisten kirkko 90 vuotta. Haastavien aikojen mainingeissa halutaan seurakuntalaiset saattaa yhteen näissä iloisissa merkeissä.

– Kirkon ovet ovat olleet kiinni koronan vuoksi. Juhlalla on tarkoitus saada lisättyä tietoisuutta kotikirkosta ja korostaa sen merkitystä, kirkkoherra Harri Joensuu kertoo.

Sodan ja muiden myllerrysten keskellä kaivataan tukea.

– Ihmisillä on kysymyksiä, ja he etsivät turvaa. Seurakunta edustaa muuttuvan maailman keskellä pysyvämpää.

Pattijoen kirkko valmistui vuonna 1912, jolloin se oli betonivalukirkkona yksi Suomen moderneimmista kirkkorakennuksista. Kirkon suunnitteli arkkitehti Josef Daniel Stenbäck, joka suunnitteli myös samana vuonna valmistuneen Raahen kirkon. Stenbäck oli tuottelias kirkkoarkkitehti, joka suunnitteli mm. 35 uutta kirkkoa.

Aikojen saatossa Pattijoen kirkossa on tehty monenlaisia remontteja ja korjauksia. Uusimmissa remonteissa ulkonäköä on palautettu alkuperäiseen: mm. kattokruunut konservoitiin ja palautettiin, sisäseinille valmistettiin alkuperäisen mallin mukaiset seinälampetit ja kirkko maalattiin sekä sisältä että ulkoa alkuperäisillä sävyillä.

– Pattijoen kirkko on pieni, lämminhenkinen kirkko. Pidän kirkon lämpimistä väreistä ja siitä, että seurakunta tulee penkeissä hyvin lähelle.

Pattijoen kirkko, hautausmaa, pappila pihapiireineen ja alueella oleva kivisilta muodostavat yhden Raahen seudun arvokkaimmista kulttuurihistoriallisista alueista. Kirkko on museokirkkona Museoviraston valvonnassa ja suojelussa.

Pattijoen kirkon 110-vuotisjuhlallisuudet ovat Pattijokipäivien aikaan. Sunnuntaina 7.8.2022 vietetään kello 10 alkaen kansanlaulumessua, jossa saarnan pitää entinen Pattijoen seurakuntapastori Matti Nuorala. Juhlamessu striimataan seurakunnan YouTube-kanavalla.

Messun jälkeen vietetään päiväjuhlaa Pattijoen seurakuntatalolla. Tilaisuudessa on lähetyslounas ja kirkkokahvit sekä kuullaan seurakunnan ja kotiseudun historiaa.

Teksti Kirsi-Maria Hiltunen