Mahtava työpaikka seurakuntamestarina

Tuomo Mettovaara viihtyy hyvin työssään Siikajoen seurakuntamestarina. Hän on kiitollinen hyvästä työyhteisöstä ja mukavista seurakuntalaisista.
Siikajokisille tutuksi tullut Tuomo Mettovaara aloitti seurakuntamestarin virassa kesäkuun alussa. Määräaikaisena hän on ollut toimessa jo syyskuulta asti, jolloin seurakuntamestari Sirkka Asunmaa ehti perehdyttää Tuomoa ennen eläkkeelle jäämistään. Tuomo on viihtynyt monipuolisessa työssä hyvin.
Ensikosketuksen seurakuntatyöhön Tuomo sai tullessaan kausityöntekijäksi Paavolaan viime vuoden toukokuussa. Hän oppi nopeasti paitsi kausityöt, myös suntion tehtävät. Niinpä kolmen viikon kuluttua työn alkamisesta hän oli jo ensimmäisissä hautajaisissa työtehtävissä. Siitä alkoi matka seurakuntamestariksi.
Seurakuntamestarin toimi on laaja ja monipuolinen. Hautausmaiden kunnossapito työllistää etenkin keväästä syksyyn puutarhatöillä, kuten kukkien istuttamisella ja kastelulla. Talvitöihin kuuluu mm. lumiauraus.
Kirkollisissa toimituksissa eli jumalanpalveluksissa, häissä, hautajaisissa ja konfirmaatioissa seurakuntamestari toimii suntiona huolehtien, että kaikki sujuu. Tuomo valmistelee kirkon, pitää huolen turvallisuussuunnitelmasta ja sen toteutuksesta sekä siitä, että kaikki ovat tilaisuuksissa ajallaan.
Tuomo soittaa kirkonkelloja ennen tilaisuuksien alkua ja lauantaiset ehtookellot. Lisäksi hän huolehtii liputuksista. Kirkon siivous kuuluu myös suntiolle.
– Talvisaikaan olen siivonnut kirkon itse, mutta kesäaikaan sen hoitavat kesätyöntekijät. Silloin riittää muutenkin töitä ja tulee pitkiä päiviä, Tuomo kertoo.
Seurakuntamestarille kuuluu hautakirjanpito eli hautojen ja niihin haudattujen kirjaaminen. Tuomo on yhteydessä omaisten kanssa, sopii hautapaikasta ja miettii käytännön hautausjärjestelyt.
– Varsinaisen haudan kaivaa nykyisin urakoitsija kaivinkoneella, meidän tehtävä on valvoa. Ennen kaivuutyökin kuului seurakuntamestarille.
Tuomo sanoo työn olevan yhteistyötä seurakuntalaisten kanssa. Etenkin hautausmaalla seurakuntalaiset tulevat puhumaan.
– Olen töissä seurakuntalaisia varten. Tässä saa keskustella ihmisten kanssa – usein nykäisevät hihasta ja on käyty hyviä keskusteluja. Toivon, että vaikeatkin asiat saadaan ratkaistua hyvässä hengessä. Ei ole sellaista asiaa, mitä ei uskalla tulla kysymään tai mitä ei uskalla sanoa.
Ruokaa omasta maasta
Tuomolla on monipuolinen koulutus ja työura. Koulutukseltaan hän on ajoneuvomekaanikko, kirvesmies ja luontoyrittäjä-eräopas. Tällä hetkellä hän opiskelee klassista laulua musiikkiopistossa.
Rakennus- ja kiinteistöpuolella Tuomo toimi yrittäjänä 17 vuotta. Tämä antoi vahvan pohjan kiinteistöhuoltoon, mitä sisältyy seurakuntamestarin toimeen.
Seurakunnan töissä Tuomo viihtyy ja kehuu työyhteisöä.
– Tähän oli helppo tulla: tosi hyvin perehdytettiin ja otettiin vastaan uutena työntekijänä. Työyhteisö on auttavainen: jos tulee kysyttävää, aina on numero mistä saa apua.
Tuomolla on kokemuksia työpaikasta, jossa ei viihdy. Siksi hän mielellään kuulosteli vuoden ajan määräaikaisena ennen viran hakemista.
– Koko ajan vahvistui tunne, että tämä on minun työ, ja siksi hain virkaa. Tämä on mahtava työpaikka. Olen tosi kiitollinen tästä työyhteisöstä.
Tuomo asuu perheineen Luohualla. Kahdeksasta lapsesta viisi vanhinta on jo muuttanut omilleen, ja onpa kaksi lastenlastakin jo ehtinyt syntyä.
Perheellä on pieni maatila, johon kuuluu peltoa, metsää, kolme lehmää ja lampaita. Syksyisin poimitaan marjoja.
– Meillä on omavaraistalous – tavoite on syödä puhdasta ruokaa omasta maasta.
Tilan töiden ohella Tuomo harrastaa kalastusta ja metsästystä.
– Niille järjestän aikaa, oli tilanne mikä hyvänsä. Ne on niitä hetkiä, kun saa ladattua akkuja.
Luonto on tärkeä koko perheelle ja innostanut myös lapset.
– Lapset ovat tottuneet luontoelämään pienestä asti – aina olen heitä raahannut mukana! Tuomo nauraa. – Kotimetsässäkin ollaan yötä kesällä ja talvella. Lapset itse laittaa ampumansa riistan ja pyytämänsä kalat.
Teksti ja kuva Kirsi-Maria Hiltunen
18.6.2024 14.20