Kaikille lapsille ja nuorille yhtäläinen osallistumismahdollisuus
Suurin osa Raahen seurakunnan lapsille ja nuorille suunnatusta toiminnasta on ilmaista, kuten viikoittain kokoontuvat kerhot ja ryhmät. Leireistä ja retkistä sen sijaan peritään yleensä pieni osallistumismaksu, jolla katetaan osa retken kuluista. Esimerkiksi viikonlopun mittaisen leirin pitäminen 40 lapselle tai nuorelle maksaa noin 3000-5000 euroa, josta noin 800 euroa saadaan osallistumismaksuina.
– Puhutaan ruokarahasta, vaikka eihän osallistumismaksu kata edes ruokakuluja, johtava nuorisotyönohjaaja Sakari Salo kertoo. – Käytännössä leirit ja retket rahoitetaan seurakunnan saamilla verovaroilla.
Vaikka osallistumismaksut pyritään pitämään pieninä, voi maksu silti olla joillekin perheille liikaa. Niinpä seurakunta voi harkinnan mukaan myöntää maksuvapautuksen.
– Joillekin perheille pienikin maksu voi aiheuttaa mietintää, voiko osallistua. Esimerkiksi kotona on voitu kertoa, että lapsi tai nuori ei voi lähteä mihinkään maksulliseen harrastukseen. Seurakunnassa perusajatuksena on, että kenenkään osallistuminen ei saisi olla kiinni maksusta.
Maksuvapautus voidaan myöntää huoltajan pyynnöstä. Käytännössä tämä tapahtuu laittamalla vapaamuotoinen sähköposti Sakarille.
Perheiden tilanne tiukentunut
Rippileirimaksujen osalta maksuvapautuksia on pyydetty ja myönnetty vuosittain jo pidemmän aikaa, mutta muiden leirien ja retkien osalta pyyntöjä on alkanut tulla vasta viime vuosina. Etenkin nuorten tapahtumamaksuista tulee kyselyjä.
– Perheiden taloudellinen tilanne on varmasti monilla tiukentunut. Se on yksi tekijä, miksi tästä on alettu seurakunnassa puhua.
Kauemmas tehtävien retkien osalta seurakunta maksaa yleensä kuljetukset, ja osallistujat maksavat omat pääsylippunsa. Tällaisia ovat olleet esimerkiksi retket Power Parkiin ja kristillisille Maata näkyvissä -nuorisofestareille.
– Näissä kauemmas suuntautuvissa retkissä joudutaan käyttämään enemmän harkintaa ja rajaamaan, kuinka monelle voidaan myöntää maksuvapautusta. Näissä kuitenkin yli puolet kokonaiskuluista tulee sisäänpääsymaksuista.
Sakari muistuttaa, että seurakunnan diakoniatyöltä voi anoa avustusta arkeen, esimerkiksi ruoka-avun muodossa, jolloin perheeltä voi vapautua varoja muuhun, kuten harrastuksiin.
– Olisihan se mahtava, jos voisi kaiken tarjota maksuttomana, ettei tarvitsisi kenenkään miettiä voiko osallistua. Olisi vielä matalampi kynnys tulla mukaan, Sakari haaveilee.
Teksti ja kuva Kirsi-Maria Hiltunen
4.6.2024 14.26