Uutislistaukseen

Joulu on jo ovella

joulukellot koriste.

Adventti on valmistautumista jouluun. Minkälainen sinun valmistautumisesi on ollut? Ehkä siihen kuuluu perinteitä: joulukorttien lähettämistä, joulukoristeiden esille laittoa, siivoamista ja jouluruokien suunnittelua. Ehkä olet ostanut kynttilöitä, joita viedä aattona haudoille tai käynyt joululauluja laulamassa. Adventtina moni odottaa innolla joulun tuloa, muutama joulukalenterin luukku enää aukaisematta!

Moni voi yhtyä ajatukseen siitä, että tämä aika herkistää monella tapaa. Toisaalta ihmisissä herää auttamisenhalu. Joulun viettoon liitetään mielikuvia, millainen sen tulisi olla ja ymmärretään jollain tapaa, ettei se ole kaikille mahdollista. Myös oma hyväosaisuus voi peilautua maailman uutisia seuratessa jännitteisenä. Kaiken lisäksi joulu tulee joka vuosi riippumatta omasta elämäntilanteesta. Osalle tämä on ensimmäinen joulu eron jälkeen, uusperheenä, yksin leskeksi jääneenä tai lapsensa menettäneenä. Saako joulu tuntua sekä kipeältä että kepeältä?

Adventti tulee latinan kielestä adventus Domini, Herran tuleminen. Kristikunnassa luetaan Raamatusta ennustuksia auttajan saapumisesta. Kristityt odottavat joulun ilouutisen kuulemista: Poika on syntynyt maailmaan, ja vietetään Jeesuksen syntymäjuhlaa. Toisaalta adventin aikana kirkoissa muistutetaan ihmisiä siitä, että Jeesus tulee luoksemme vielä tulevaisuudessa, mutta myös joka päivä sanassaan sekä kasteessa ja ehtoollisessa. Jumala ei ole kaukana.

Jouluaattona luetaan jouluevankeliumi, jossa moni ennustus toteutuu. Jumala syntyy ihmiseksi maailmaan ja saa nimen Jeesus. Herra on tullut. Jos pohdimme, millainen mielikuva Jeesuksen elämästä evankeliumeissa piirtyy, voi todeta, ettei hänenkään elämänsä ollut helppoa. Karut syntyolosuhteet, pako henkeä uhattaessa, ihmisten pilkka ja vastustus, väkivalta ja raju kuolema. Joulun yksi viesti on se, että Jumala tulee auttamaan, vaikka hän ei poista kipua ja kärsimystä tai vaikeita hetkiä elämästämme. Jumala kuitenkin muistaa luotujaan, ottaa kantaakseenkin joitain taakkoja ja paljastaa, että pieni valo suuressa pimeydessä, on tarkoitettu kaikille.

Teksti ja kuva: Tiina Jeskanen

Tue Dec 19 14:35:00 EET 2023