Pääsiäinen

Kirkkoherra Harri Joensuun pääsiäistervehdys

17.4.2020 15.02 Harri Joensuu kirjoittaa pääsiäistervehdyksessä, miten seurakunta on yhteisö.

Rakkaat seurakuntalaiset

Viime viikonlopun uutisista löysin professori Arto O. Salosen artikkelin. Hän kertoo, ettei iloitse koronakriisistä, mutta näkee sen jälkeisessä ajassa paljon positiivista. Salonen on työssään havainnut, että ihmisten keskinäinen toiminta lisääntyy kaikkia yhteisesti koskettavan kriisin äärellä. Sodanjälkeistä yhteiskuntaa rakennettiin yhteistyöllä, ihmisten keskinäisellä vuorovaikutuksella ja työskentelemällä yhteisen hyvän eteen. Salosen mielestä yksilökeskeisyyttä korostava elämäntapa on tullut tiensä päähän. Korona on puhkaissut itsekkyyden kuplan, ja Salosen mukaan nyt on mahdollisuus päästä ihmisten perustarpeiden äärelle.

Nämä ajatukset sopivat seurakuntaamme. Usko on toisaalta hyvin henkilökohtainen asia jokaisen ihmisen sydämessä.  Toisaalta seurakunta on yhteisö. Meidät on kutsuttu yhteen ja uskoa eletään todeksi seurakunnassa yhdessä toisten kanssa.

Uudessa testamentissa on kreikankielinen sana koinonia, joka tarkoittaa yhteyttä, osallisuutta.  Yhteys on hyvin tärkeä ja keskeinen asia jokaisen ihmisen elämässä.  Me kaipaamme yhteyttä toisiin ihmisiin.  Me kaipaamme rakkautta ja ystävyyttä sekä elämän ilojen ja surujen jakamista toisten kanssa. Yksinäisyys on ihmisen ongelmista suurimpia.  Me etsimme yhteyttä Jumalaan, rauhaa hänen kanssaan.

Sana koinonia Uudessa testamentissa ei tarkoita meidän yrityksiämme rakentaa yhteyttä tai yrityksiä olemaan enemmän rakastavia, enemmän kärsivällisiä.  Yhteys on enemmän, se on syvempää kuin ihmisen pyrkimykset.  Jumala on Jeesuksen kautta jo rakentanut yhteyden, sen perustana on Jumalan itsensä antava rakkaus. Tähän yhteyteen, Jumalan itsensä ja toistemme kanssa, Jumala on kutsunut meidät pyhässä kasteessa:

Meidät kaikki, olimmepa juutalaisia tai kreikkalaisia, orjia tai vapaita, on kastettu yhdeksi ruumiiksi. Yksi ja sama Henki on yhdistänyt meidät, kaikki me olemme saaneet juoda samaa Henkeä. (1 Kor. 12:13)

Jumalan Pyhä Henki on siis yhteys, osallisuus.  Tässä yhteydessä on Jumalan itsensä antava rakkaus.  Yhteys, rakkaus on meidän puoleltamme kaipausta ja janoa – minä kaipaan sinua, meidän täytyy olla yhdessä. Se on kaipausta Jumalan ja toistemme puoleen. Yhteyteen kuuluu myös erilaiset ihmiset ja lahjat – vahvuuksista iloitseminen ja heikkouksien kantaminen.

Kun luemme tarkemmin tuon raamatunjakeen, löydämme siitä sanat: on kastettu yhdeksi ruumiiksi. Yksi ruumis.  Uskon kautta Jeesukseen olemme sisaria ja veljiä – kuulumme samaan perheeseen.  Perheen jäseninä me olemme kuitenkin kukin itsenäisiä persoonia ja meillä on kaikilla oma elämämme.  Yhdessä ruumiissa olemme kiinnitettyjä toisiimme vieläkin tiiviimmin ja olemme riippuvaisia toisistamme.  Tällainen läheinen yhteys ei ole oman vaivannäkömme tulos, vaan realiteetti ja olemuksellinen asia. Pyhä Henki liittää meidät Kristuksen ruumiiseen ja tekee meistä yhden.

Omaksi pääsiäistervehdykseksi tahtoisin jättää Jesajan kirjan sanat:

Katso: minä luon uutta. Nyt se puhkeaa esiin -- ettekö huomaa? Minä teen tien autiomaahan ja joet kuivuuden keskelle. (Jes. 43:19)

Harri Joensuu

Raahen seurakunnan kirkkoherra