Jokainen päivä on erilainen
Hanne Kupsala on työskennellyt helmikuusta asti Raahen seurakunnan seurakuntaemäntänä. Hanne pitää työstään ja etenkin siitä, että ruoat saa tehdä alusta asti itse hyvistä raaka-aineista. Hanne on viihtynyt seurakunnalla hyvin.
– Työ on tosi vaihtelevaa, jokainen päivä on erilainen. Yhteisö on aivan ihana – on mukava työskennellä kaikkien kanssa. Minut on otettu hyvin vastaan, on ollut helppo tulla, Hanne kertoo.
Hannen päätyöpiste on Pattijoella, mutta hän on paljon myös Raahen puolella. Työhön sisältyy mm. ruoan valmistusta, leipomista ja leivän tekemistä. Kahvitukset ja ruokailut järjestyvät moniin tilaisuuksiin, kuten muistotilaisuuksiin, häihin, lasten ja vanhusten kerhoihin sekä konsertteihin.
– Yllätyin, miten paljon seurakunnalla on tapahtumia. Innolla lähden mukaan joka ikiseen, mihin pääsen.
Seurakunnalla on paljon vapaaehtoisia erilaisissa tehtävissä, myös keittiöllä erilaisten tapahtumien yhteydessä.
– Vapaaehtoisten kanssa tehdään yhteistyötä. He ovat ihania ihmisiä.
Tuomiojalta lähtöisin oleva Hanne asuu Jokelankylässä perheensä kanssa, johon kuuluu mies, neljä lasta (18, 16, 12 ja 10 vuotiaat), kaksi kissaa ja koira. Vapaa-ajalla Hannen näkee usein pyörän selässä.
– Olen himopyöräilijä! Ennen töihin menoa saatan tehdä tunnin lenkin, parikymmentä kilometriä. Töihin kuljen ympäri vuoden pyörällä. Autolla en mene, jos ei ole pakko.
Ruoka saa maistua
Hannella on monipuolinen koulutustausta – hän on opiskellut suurtalouskokin, laitoshuoltajan, catering-alan sekä erikoisruokavalioiden ammattitutkinnot.
– Olen aina itseäni kouluttanut sitä mukaa, kun tarvitsee.
Työurallaan Hanne on ehtinyt tehdä sekä siivousalan että kokin töitä. Raahen kaupungilla hän oli laitoshuoltajana ja yhdistelmätyöntekijänä eli hoiti sekä siivousta että kokin tehtäviä. Kuntayhtymässä siivoojana ollessaan Hanne siivosi mm. vanhusten palvelukodissa.
Ennen seurakunnalle tuloa Hanne oli kaksi vuotta suurtalouskokkina Pattasten koululla.
– Siellä tein ruokaa yli tuhannelle hengelle. Nyt on ihan erilaista, kun teen ruokaa alle sadalle hengelle.
Suurtalouspuolella ruokalistat olivat valmiit eikä niihin pystynyt vaikuttamaan. Myös käytettävät suolamäärät ja mausteet oli tarkkaan määritelty. Parasta nykyisessä seurakuntaemännän työssä onkin Hannen mielestä vapaus.
– Tässä saa tehdä itse alusta loppuun ruoat, eikä käytetä valmistuotteita niin kuin koululla. Saa asiakkaan kanssa suunnitella, mitä tehdään, ja ruoka saa maistua!
Vaikka Hanne on työssään kokkina, kelpaa ruoan laitto myös kotona. Bravuuriruoat vain eroavat eri rooleissa.
– Töissä teen paljon lohikeittoa ja karjalanpaistia. Kotona jokainen perheenjäsen tykkää eri ruoista, joten yritän katsoa, että jokaiselle olisi jotain lemppariruokaa. Usein tehdään riisiä ja kanaa, mikä menee kaikille.
Teksti: Kirsi-Maria Hiltunen
Kuva: Hanne Kupsala
16.7.2024 14.30