Uutislistaukseen

Yhteistyöllä hautausmaat pysyvät kunnossa

Lumien sulettua Raahen seurakunnan seurakuntamestarit tarkistavat ensitöikseen seurakunnan piha-alueilta mahdolliset roudan, lumen ja jään aiheuttamat vauriot. Myös seurakuntalaiset ilmoittavat huomaamistaan ongelmista.

– Se on hyvä asia, kiinteistöpäällikkö Ville Salmela tuumii. – Yhdessä kun toimitaan, saadaan asiat hoidettua.

Seurakuntamestareiden apuna on kiireaikaan kausityöläisiä sekä koululaisia kesätöissä. He tekevät ohjeiden ja taitotasonsa mukaan mm. nurmikoiden leikkausta ja pihanhoitotöitä. Seurakunnassa on panostettu kausityöläisten työhönohjaukseen ja sitä kautta työturvallisuuteen.

Viime talvi oli pitkä, kylmä ja jäinen. Yleensä maa sulaa toukokuussa, mutta nyt se oli roudassa vielä kesäkuun alussa, mikä viivästytti lapiohommia. Keväisin hoitohautojen kukka-altaat tyhjätään ja täytetään irtomullasta ja pussimullasta tehdyllä sekoituksella. Työhön meni Pattijoen hautausmaalla kolme päivää.

– Oli ensimmäinen kerta minun urani aikana, kun irtomultaläjä piti pistolapiolla sekoittaa, jotta sai kokkareet pois. Ei ikinä ennen ole ollut vielä kesäkuussa jäässä, seurakuntamestari Tanja Merikanto ihmettelee.

Talvihautauksien hautakummut tasataan ja tarvittaessa nurmetetaan, jotta kivitoimittajat saavat asetettua uudet hautakivet kesäkuussa. Hautakivet ovat omaisten omaisuutta, ja heidän tehtäviinsä kuuluu esimerkiksi kivien suoristaminen roudan jäljiltä. Kallistuneet kivet voivat kaatua ja aiheuttaa vaaratilanteita.

– Hautakivi ei ole tukevasti oiottu, jos sen alle on laitettu pieniä kiviä tai muuta, Ville ohjeistaa. – Seurakunnalta saa opastusta kivien suoristamiseen ja yhteystietoja suoristamispalveluihin.

Hautausmailla syntyy monenlaista jätettä, kuten kynttilöitä, jotka tulisi lajitella oikein. Jokaiselta hautausmaalta löytyy pisteet metallille, lasille, biojätteelle ja energiajakeelle.

– Jätteen joukosta on löytynyt asiaankuulumatonta ainesta, kuten led-kynttilöitä. Ne kuuluisivat elektroniikkajätteeseen, Tanja muistuttaa.

Näkymätöntä työtä

Kesällä seurakunnan ulkoalueilla kulkee ruohonleikkureita ja pikkutraktoreita. Koneille on määritelty 15 metrin turvaetäisyys, mutta seurakuntalaiset eivät aina huomaa väistää, vaan saattavat vilahtaa koneiden läheltä.

– Ruohonleikkurista voi lähteä valtavalla vauhdilla kivi, käpy tai oksa. Työntekijä ei voi vaikuttaa siihen, jos se osuu jotakuta. Toivoisimme, että työntekijöiden annettaisiin tehdä työnsä niin, ettei aiheutettaisi vaaraa, Ville toivoo.

Hautausmaiden isojen puiden juuret ovat voineet vaurioitua haudankaivuista. Ville muistuttaakin, että kovalla tuulella kannattaa välttää oleskelua hautausmailla.

Puuston arviointeja ja hoitoja tehdään jatkuvasti. Tämän kesän aikana kaikki hautausmaat kierretään systemaattisesti läpi metsänhoitoyhdistyksen kanssa, merkitään vaurioituneet puut, poistetaan ja istutetaan myös uusia tilalle.

Piha-alueiden hoito on siinä epäkiitollista työtä, että hyvin hoidettuna työ on näkymätöntä ja vasta puute huomataan.

– Itselle tuli yllätyksenä, kuinka paljon vaatii työtä, että hautaus- ja kirkkomaat näyttävät hyviltä, Ville kertoo.

– Karu totuus on, että niin kauan, kun on hiljaista, kaikki on hyvin, Tanja miettii.

Molempien mukaan positiivista palautetta tulee todella harvoin.

– Positiivinen palaute kantaa työssä pitkälle, kun sitä saadaan, Ville sanoo. – Teemme työtä niin hyvin kuin osataan, ja pyrimme palvelemaan seurakuntalaisia mahdollisimman hyvin.

Hautausmaiden ohjeita:

1. Varotaan alueilla liikkuvia koneita ja laitteita.

2. Käytetään hautausmaiden kulkureittejä.

3. Muistetaan käsitellä jätteet oikein, ja tuodaan ne niille osoitetuille paikoille.

4. Huolehditaan hautakivistä ja niiden kunnosta.

5. Vältetään oleskelua hautausmailla kovilla tuulilla tai poikkeavissa sääolosuhteissa.

Teksti ja kuvat Kirsi-Maria Hiltunen

11.6.2024 15.21