Jumalanpalvelus - Kuka palvelee ja ketä?

Jumalanpalvelukset kokoavat meidät yhteen, jotta Jumala voisi niissä palvella meitä. 

Alkuvaiheet

Jumalanpalvelukset alkoivat Jeesuksen ylösnousemuksen päivänä, pääsiäisenä, jolloin apostolit kokoontuivat pohdiskelemaan kuulemaansa viestiä hänen ylösnousemuksestaan ja aterioimaan yhdessä. Silloin Ylösnoussut itse ilmestyi heille ja puhui heidän kanssaan. Tämä toistui viikon kuluttua samana viikonpäivänä, sunnuntaina. Siksi jumalanpalveluspäiväksi tuli alusta lähtien sunnuntai, ylösnousemuksen päivä. Aluksi seurakunta kokoontui Jerusalemin temppelialueella, myöhemmin kun seurakuntalaisten määrä ja into kasvoi, se kokoontui päivittäin kodeissa.  

Kirkot jumalanpalveluspaikoiksi

Sittemmin jumalanpalveluksia varten rakennettiin kirkkoja. Kirkkorakennusten yhtenä esikuvana on tiettävästi pidetty Nooan arkkia, joka koitui 
lopulta siinä olleiden pelastukseksi; siksi kai kirkon sisäpuolta kutsutaan yhä ’laivaksi’. Kirkon torni kuvannee laivan mastoa, vaikka Nooan arkissa sellaista tuskin oli. Kirkkolaiva voi joka tapauksessa arkin tavoin pelastaa sen matkustajat, koska vesi kantaa sitä. Kirkko, Jumalan kansa, ’seilaa’ maailmassa veden kantamana, kasteen turvin, kohti lopullista pelastusta.

Kohtaamispaikka

Jumalanpalveluksissa kohtaamme kolmiyhteisen Jumalan ja koolla olevan seurakunnan. Jumala puhuu niissä Sanansa välityksellä ja me puhumme hänelle rukouksessa. Ehtoollisella emme vain muistele Kristuksen kärsimystä ja kuolemaa puolestamme, vaan kohtaamme siinä elävän Herran. Hän eheyttää ja uudistaa meitä Ehtoollisen lahjalla ja vahvistaa uskoamme. 

Jumalanpalveluksen toimittaa seurakunta

Jumalanpalveluksessa ei ole katselijoita ja esiintyjiä, vaan koolla oleva seurakunta toimittaa jumalanpalveluksen alttaripalvelusta toimittavan sananpalvelijan ja muiden palvelutehtävissä olevien kanssa. Palvelutehtäviä toki tarvitaan, mutta niissä ei ole mitään 
enempää kuin muun läsnä olevan seurakunnan virsilaulussa, rukouksessa, sanankuulemisessa ja Ehtoolliselle osallistumisessa. Koko seurakunta siis toimittaa jumalanpalveluksen, vaikkei yksikään seurakuntalainen toimittaisi siinä näkyvää palvelutehtävää. 

Pappi ja muut seurakuntalaiset rukoilevat yhdessä 

Kun alttaripöytä oli kiinni alttariseinässä, pappi toimitti rukoukset alttariseinään päin kääntyneenä, ikään kuin pappi olisi rukousten välittäjänä. Jumalan käsitettiin olevan kaukana seurakuntalaisista, jossakin alttaritaulun takana. Nykyään pappi on alttarilla kasvot seurakuntaan päin, niin kuin Kristuskin oli asettaessaan Ehtoollisen. Alttari on nyt ennen muuta ’Ruokapöytä’ ja Kristuksen kohtaamisen paikka. Näkökulma on nyt ratkaisevasti toinen kuin ennen: sananpalvelija ei kokoa rukousta seurakunnan puolesta, vaan johdattelee Jumalan kansaa siihen ja rukoilee yhdessä sen kanssa. Jumala ei liioin ole jossakin kaukana papin takana, vaan hän on seurakuntansa keskellä sanassaan ja sakramenteissaan. Tätä näkemystä voidaan perustella sekä Vanhalla että Uudella testamentilla.     

Jumalanpalvelus toteutuu arkisessa kutsumuksessa

Luterilaisen käsityksen mukaan jumalanpalveluksesta saamme eväitä paitsi oman jumalasuhteen uudistumiseen myös lähimmäisten palvelemiseen arkisessa kutsumuksessa. Kristityn varsinainen jumalanpalvelus toteutuukin lähimmäisten palvelemisena. Jumalanpalveluksessa emme palvele Jumalaa, vaan Jumala palvelee meitä armollaan ja hyvyydellään. Siitä saamme voiman ja rohkeuden toteuttaa kristityn kutsumustamme arjessa.  

Jumalanpalvelus on tärkeä kristitylle

Jos emme koskaan kuule Jumalan sanaa, me vieraannumme Jumalasta ja kadotamme lopulta uskon. Siksi on välttämätöntä, että olemme tekemisissä sanan kanssa. Jos olemme vieraantuneet Jumalasta ja seurakunnasta, meillä on mahdollisuus korjata asia. Jumala kutsuu meitä parannukseen, astumaan ’pelastuksen arkkiin’ ja pysymään seurakunnan yhteydessä. Herran apostoli kehottaa: ”Me emme saa lyödä laimin seurakuntamme yhteisiä kokouksia, niin kuin muutamilla on tapana, vaan meidän tulee rohkaista toisiamme, sitä enemmän mitä lähempänä näette Herran päivän olevan.” (Hepr.10: 25).