Marras-joulukuun virtuaalikerho, tervetuloa!

Olet löytänyt tiesi vuoden 2020 viimeiseen virtuaalikerhoon. Virtuaalikerhossa pääset videoiden ja kuvien kautta maistamaan pienen palan kerhotunnelmaa juuri siellä, missä ikinä oletkin. Etene sivua ylhäältä alas. Kerhon keskivaiheilla olevan visailun saat näkyviin klikkaamalla violetteja otsikkopalkkeja.

 

Alkuhiljentyminen ja paloturvallisuusviikko

Aloitamme seuraavalla videolla, jossa pieni alkuhiljentyminen, sekä jutustelua paloturvallisuusviikkoon (23.11.-1.12.2019) liittyen. Kaikki videot saat halutessasi isommaksi, koko ruudun kokoiseksi, klikkaamalla ensin video päälle ja sen jälkeen oikeassa alakulmassa näkyvää nelikulmiota painamalla. Takaisin kokoruudun tilasta pääset painamalla esimerkiksi esc-näppäintä tietokoneella, tai klikkaamalla takaisin painiketta mobiililaitteella.

YouTube-video

Videolla esiteltyä opasta pääset lukemaan painamalla nimeä Jokilaaksojen pelastuslaitoksen "Opas pientalon paloturvallisuudesta"Linkki avautuu uudessa välilehdessä. Linkistä siirryt Jokilaaksojen pelastuslaitoksen sivuille, josta opas löytyy.

Toinen ohjeistus eli "Kodin turvallisuuden tarkistuslista" löytyy klikkaamalla TÄSTÄ. Painamalla tästä-sanaa sinulle avautuu uusi sivu, Suomen pelastusalan keskusjärjestön sivuilta, josta pääset katsomaan tai tulostamaan tarkistuslistan.

 

Seuraavalla videolla kuulet vielä palotarkastajan ohjeita kodin paloturvallisuudesta.

Vaikka videolla puhutaan paloturvallisuudesta erityisesti muistisairaus huomioiden, ovat asiat päteviä aivan jokaiseen kotiin ja erityisesti myös, jos sinulla tai läheiselläsi on jokin rajoittava sairaus tai vamma. Videon ovat tehneet yhteistyössä Varsinais-Suomen Muistiyhdistys ja Varsinais-Suomen pelastuslaitos.

YouTube-video

 

Pohdintatehtävä

Olemme nyt puhuneet turvallisuudesta liittyen kodin turvallisuutta lisääviin tekijöihin ja paloturvallisuuteen. Mitä muita turvallisuuden osa-alueita sinulle tulee mieleen? Miten sinä voisit lisätä omaa turvallisuuden tunnettasi? Onko kotonasi tai lähisuhteissasi asioita, joita muuttamalla kokisit olosi paremmaksi ja turvallisemmaksi? 

Yhtä tärkeää, kuin fyysinen turvallisuus, on henkinen ja hengellinen turvallisuus. Turvallisuuteen kuuluu oleellisesti se, että saa olla turvassa kaikenlaiselta fyysiseltä, henkiseltä, hengelliseltä ja taloudelliselta väkivallalta. 25.11. vietetään YK:n kansainvälistä naisiin kohdistuvan väkivallan vastaista päivää. Tulee kuitenkin muistaa, että miehet ja naiset voivat yhtälailla olla väkivallan uhreja.

Läheskään kaikki turvattomuuden kokemus ei kuitenkaan liity väkivaltaan tai sen uhkaan. Turvattomuutta lisää epävarmuus esimerkiksi siitä, miten selviää jostain tilanteesta tai miten jossain tilanteessa tulee toimia. Monia näitä turvattomuuden tunnetta aiheuttavia tekijöitä voi myös muuttaa. Esimerkiksi erilaiset arjen apuvälineet ja tilainteisiin varautuminen voivat tuoda helpostusta. Vaikkapa liikkumiseen ja mahdolliseen kaatumisen pelkoon liittyvässä turvattomuuden tunteessa, voi apua löytyä rollaattorista, kodin muutostöista, oikeanlaisista pitäväpohjaisista kengistä, fysioterapiasta ja erilaisita liikuntaharjoitteista. Myös taloudelliset haasteet voivat aiheuttaa turvattomuutta, ja niihinkin voi saada tukea ja neuvoja. Omat huolet kannattaa ehdottomasti ottaa puheeksi ja niihin etsiä ratkaisuja, vaikka asiasta puhuminen voi olla vaikeaa tai se voi hävettää. Muista kuitenkin, että tuen, neuvojen ja avun pyytäminen ei koskaan ole hävettävä asia. Jo se, että asioista puhuu ääneen, voi toisinaan tuoda helpotusta. Tämän sivun lopusta löytyy yhteystietoja eri toimijoiden tarjoamista palvelevista puhelinnumeroista, joista voi myös saada apua ja tukea esimerkiksi jos olet kokenut väkivaltaa, sinulla on omassa kodissa tomimiseen liittyviä pulmia tai olet huolissasi omasta tai jonkun läheisen ihmisen päihteidenkäytöstä tai rahapelaamisesta.

Uskosta voi myös löytää rohkaisua ja turvaa, silloinkin, kun elämä on pelottavaa ja mieli on turvaton. Tästä teemasta kuulet lisää, myös hieman alempaa löytyvässä hartaudessa. Seurakunnan työntekijöiden kanssa voit keskustella myös uskoon ja henkiseen hyvinvointiin liittyvistä asioista. Voit pyytää rukousta ja esirukouspyynnön voi jättää nimettömästi myös TÄÄLLÄ.Linkki avautuu uudessa välilehdessä 

 

Tuolijumppa

Tasapainon harjoittaminen on tärkeää, sillä iso osa kotona tapahtuvista tapaturmista liittyy tavalla tai toisella heikentyneeseen tasapainoon tai tasapainon äkilliseen muutokseen. Alla on kaksi tasapainoharjoitusta, hieman helpompi ja hieman haastavampi, joista voit valita mieleisesi tai kokeilla kumpaakin. Muista, että teet harjoitukset omalla vastuullasi. Kuuntele omaa kehoasi, huomio omat rajoitteesi. Pidä puhelin käden ulottuvilla ja jos harjoitteet ovat sinulle uusia, tee ne mielellään jonkun toisen läsnäollessa. Muista liukumaton alusta ja tarvittaessa tukeva tuoli, josta voit ottaa tukea. 

Hieman helpompi tasapainoharjoitus:

YouTube-video

 

Ja hieman haastavampi, musiikin tahtiin tehty tasapainoharjoitus:

YouTube-video

Hartaus

Alla olevalla videolla Riitta-pappi puhuu Jumalan huolenpidosta. 

YouTube-video

 

Vinkkejä ja tietoa sinulle:

Raahen seurakunnan työntekijät ovat käytettävissäsi ja tukenasi, meidän kanssamme voit keskustella luottamuksella.

Diakoniatyöntekijät ovat tavoitettavissa parhaiten ma-pe klo 9-15.30

  • Heli Luoma (Raahe) p. 040 6710 641
  • Niina Pöyhtäri (Raahe) p. 040 6710 622
  • Virpi Jauhiainen (Raahe) p. 040 6710 621
  • Jenni Ranta (Saloinen) p. 040 6710 686
  • Anna-Liisa Kinnunen (Vihanti) p.  040 6710 704
  • Hannele Repola (Siikajoki-Ruukki) p. 040 6710 717
  • Veera Baas (Pattijoki) ti-to p. 040 6710 620


papiston ja muiden työntekijöiden yhteystiedot löydät painamalla tästä.Linkki avautuu uudessa välilehdessä

Raahen seurakunnan korona-ajan keskustelupuhelin

päivystää 16.11.2020 alkaen maanantai-, keskiviikko- ja perjantai-iltaisin klo 18.00-21.00
numerossa 0406710614.
Päivystäjinä toimivat seurakunnan työntekijät ja keskustelut ovat luottamuksellisia. Puhelimeen voit soittaa nimettömänä.
Joulupäivänä ja uudenvuodenpäivänä ei ole päivystystä.
Ota rohkeasti yhteyttä!


Kirkon keskusteluapua on saatavilla myös:

Palveleva puhelin 0400 22 11 80

Avoinna joka ilta klo 18 - 24.


Operaattori veloittaa puhelusta liittymäsopimuksesi mukaisen hinnan (pvm/mpm).

Palvelevaan chattiin pääset: www.kirkonkeskusteluapua.fiLinkki avautuu uudessa välilehdessä

Chat palvelee ma-pe klo 12-20.

_______________________________________________________________________________________

Raahen seurakunnan jumalanpalveluksiin voit osallistua kuunnellen nettiradiota osoitteessa www.raahenseurakunta.fi/tutki-uskoa/verkkokirkko ja osa jumalanpalveluksista ja muista tilaisuuksista on seurattavissa videonvälityksellä Raahen seurakunnan youtube-kanavalta.Linkki avautuu uudessa välilehdessä Seuraa tiedotustamme täällä nettisivuillamme, seurakuntaviikkosivulla ja facebookissa.

_______________________________________________________________________________________


Raahen seudun hyvinvointikuntayhtymän palveluohjauksen puhelinnumerot

Hyvinvointipiste neuvorassi

➡️ Ohjausta ja neuvontaa kaikenikäisille sosiaali- ja terveysasioiden hoitamiseen ma–pe klo 8–15 numerossa 040 135 8455.
➡️ Digitukea sosiaali- ja terveysasioiden sähköiseen hoitamiseen ma–pe klo 9–15 numerossa 040 135 8490.

Ikääntyvän väestön palveluohjaus

➡️ Ohjausta ja neuvontaa mm. ateria-, kauppakassi-, turvapuhelin- ja kotihoidon palveluista.
➡️ Ma–pe klo 9–15 numeroissa 040 135 7880, 040 135 8035 ja 040 135 7931.

_______________________________________________________________________________________


Eri järjestöjen ja toimijoiden tukipuhelimia:


Suomen mielenterveys ry:n kriisipuhelin p. 09 2525 0111 (24/7)

Oletko vaikeassa elämäntilanteessa tai kokenut järkyttävän tapahtuman? Onko elämäsi juuri muuttunut ja tuntuuko se ylivoimaiselta? Koetko, ettet jaksa enää yksin huolen tai murheen kanssa? Onko sinulla itsetuhoisia ajatuksia?

Kriisipuhelimeen voi soittaa nimettömänä ja luottamuksellisesti. Puhelimessa vastaavat kriisityön ammattilaiset sekä koulutetut vapaaehtoiset ympäri Suomea. Valtakunnallinen kriisipuhelin tarjoaa keskusteluapua kriisissä oleville ja heidän läheisilleen. Kriisipuhelin-keskustelun tavoitteena on helpottaa henkistä hätää sekä ehkäistä itsemurhia. Päivystäjä auttaa soittajaa pohtimaan keinoja tilanteen helpottamiseksi, omien voimavarojen löytämiseksi ja ongelmien ratkaisemiseksi.

Operaattori veloittaa puhelusta soittajan liittymäsopimuksen mukaisen hinnan (pvm/mpm). MIELI ry ei peri asiakkailtaan puhelumaksuja.


Raahen ensi- ja turvakoti p. 044 28 24 211 (24/7)

Raahen ensi- ja turvakoti tarjoaa ympärivuorokautista suojaa perhe- ja lähisuhdeväkivaltaa tai sen uhkaa kokeville. Turvakotiin voi tulla yksin tai lasten kanssa mihin vuorokauden aikaan tahansa, asuinkunnasta riippumatta. Turvakotiin voit hakeutua suoraan ilmoittamatta tai soittamalla aina auki olevaan päivystyspuhelinnumeroomme  044 28 24 211. Turvakodissa olo on asiakkaalle maksutonta sisältäen ruuan, liinavaatteet ja välttämättömät hygieniatuotteet.


Valtakunnalinen päihdeneuvonta p. 0800 900 45 (24/7)

Maksuton neuvontapuhelin vastaa vuoden jokaisena päivänä, ympäri vuorokauden. Soittaminen on anonyymia ja luottamuksellista. 

Ota rohkeasti yhteyttä, jos oma tai läheisesi päihteidenkäyttö huolestuttaa ja haluat keskustella tilanteesta. Usein asioiden kertominen ja niistä keskusteleminen ammattilaisen kanssa yhdessä on jo askel eteenpäin. Puolison, lapsen tai muun sukulaisen haitallinen päihteidenkäyttö vaikuttaa läheisiin monella tapaa ja oma jaksaminen voi olla koetuksella. Kysymysten ja huolten kanssa ei kannata jäädä yksin, joten soita, niin pohditaan tilannetta yhdessä.

Peluurin auttava puhelin 0800 100 101 (ark. klo 12–18, ruotsiksi maanantaisin, maksuton)

Puheluihin vastaa rahapeliongelmaan erikoistunut ammattilainen.

Keskustele ja kysy peliongelmasta, pelaamisen rajoittamisesta tai lopettamisesta, tuki- ja hoitovaihtoehdoista tai mistä tahansa peliongelmaan liittyvästä.

Keskustelemme aiheesta tasavertaisesti ja kunnioittaen, sinun tarpeesi huomioiden. Kuuntelemme ja kannustamme, annamme halutessasi vinkkejä sekä ohjaamme eteenpäin.

Keskustelu on luottamuksellista: työntekijöillä on vaitiolovelvollisuus kaikista käsitellyistä asioista.

Voit soittaa myös nimettömänä.


Nollalinja p.080 005 005 (valtakunnallinen, maksuton, auki 24/7).

Palvelun tuottaa Setlementti Tampere. Nollalinja on auttava puhelin lähisuhdeväkivaltaa tai naisiin kohdistuvaa väkivaltaa tai niiden uhkaa kokeneille, heidän läheisilleen ja ammattilaisille. Väkivalta- ja kriisityön ammattilaiset auttavat suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.


Velkalinja p.0800 98009 (palvelee arkisin kello 10 – 14) 

Keskustele kanssamme raha-asioista ja maksuongelmista. Soita maksuttomalle Velkalinjalle tai ota yhteyttä Kysy rahasta -chatiin. Puhu luottamuksellisesti omasta tai läheisesi tilanteesta.

Puhelut ja neuvontamme on täysin maksutonta ja voit ottaa yhteyttä mistä päin Suomea tahansa. Voit asioida puhelin- ja chat -neuvonnassamme täysin nimettömästi. Ethän välitä chatissa itsestäsi lainkaan arkaluonteista henkilötietoa kuten henkilötunnustasi.

Huolesi voi olla pieni tai suuri. Hahmotamme kanssasi tulo-, meno- ja velkatilannettasi. Kerromme ratkaisumahdollisuuksista ja mistä niihin saa apua. Vastaamme kysymyksiisi muun muassa laskujen maksusta, perinnästä, luottotiedoista, ulosotosta, velkojien kanssa neuvottelemisesta ja velkojen järjestelykeinoista. Voit myös kysyä vain "Mitä tehdä?".

_______________________________________________________________________________________


Jos koronavirus ahdistaa ja aiheuttaa epävarmuuden tunteita, voit käydä lukemassa vinkkejä ahdistuksen helpottamiseen ja keskustella chatissa osoitteessa www.mielenterveystalo.fiLinkki avautuu uudessa välilehdessä