Kuvateksti: Seurakuntalaisia ja matkalaisia Papinsaaren kirkon edustalla messun jälkeen

Raahen ja Siikalatvan seurakunnat järjestivät 2.-6.8. matkan Vienan Karjalaan. Matkan tarkoituksena oli tutustua seurakuntatyöhön Vienan Karjalassa ja vierailla ystävyysseurakunnassa Vienan Kemissä sekä Jyskyjärven karjalaiskylässä. Matkalaisia oli Raahen ja Siikalatvan lisäksi myös Siikajoelta, Kempeleestä, Limingasta ja Oulusta sekä Heinävedeltä ja Enonkoskelta. OTP Travelin bussissa oli yhteensä 38 henkilöä. Matkanjohtajina toimivat diakonissa Leena Räsänen Kestilästä sekä kappalainen Martti Arkkila Pulkkilasta. Kuljettajana toimi Erkki Kimpimäki Limingasta.
Kostamuksesta Kemiin
Ylitimme valtakunnanrajan Vartiuksessa iltapäivällä ja majoituimme Kostamuksessa. Illalla Kuhmossa asuva pastori Andrei Tuhkanen kertoi työstään Vienan Karjalassa. Lisäksi kuulimme Kalevalan seurakunnan katekeetalta ja seurakuntaneuvoston puheenjohtajalta, Ivan Malikinilta seurakuntatyön haasteista sekä seurakunnan emännän ja pyhäkoulunopettajan Alexandra (Sura) Vorgan terveiset Tiiksasta. Seuraavana aamuna jatkoimme matkaa Tiiksaan ja sieltä Rukajärvelle, jossa kävimme sodan muistomerkillä, jaloittelimme kylän raitilla ja virkistyimme kyläkaupan tuotteilla. Olimme illansuussa Vienan Kemissä. Helteinen sää oli hellittänyt ja lämpötila oli muuttunut sopivan viileäksi. Pieni ryhmä teki kotikäynnin erään ystävän luona, joka oli sairastellut paljon ja toivonut vierailuamme.
Papinsaarella ja Solovetskissa
Seuraavana päivänä ryhmä jakautui. Osa ryhmästä lähti jo varhain laivalla Solovetskin pääsaarelle ja osa jäi Kemiin tekemään ostoksia. Kaupunkiin jäänyt ryhmä tutustui iltapäivällä Kemin Papinsaaressa (Rabotseostrovsk) sijaitsevaan Inkerin kirkon luterilaisen seurakunnan kirkkoon ja piti siellä seurat. Solovetskin matkaajat tutustuivat neuvostoajan vankilaoloihin Sekirnaja -vuorella sekä saarten luostariryhmän ortodoksiseen pääluostariin. Ryhmän ohjaajana ja tulkkina toimi nuori Julija, joka oli kotoisin Petroskoista.
Kaksikielinen messu Papinsaaren kirkossa
Sunnuntaina vietettiin suomenkielistä messua Papinsaaren luterilaisessa kirkossa. Sen toimittivat kap- palaiset Arkkila ja Heinilä. Messun eri osat samoin kuin saarnan tulkkasi venäjäksi paikallinen seurakuntalainen, Raisa Misharina. Lukijoina toimivat raahelainen Helena Pieskä ja Vienan Kemin luterilaisen seurakunnan kirkkoherra, pastori Vladimir Jakushov. Messun jälkeen suomalaiset lauloivat kuorossa tutun Suojelusenkeli -laulun. Hiippakuntasihteeri Matti Laurila välitti Oulun hiippakunnan ja piispantalon tervehdyksen. Siikalatvan ja Raahen seurakuntien edustajat toivat omat tervehdyksensä. Vladimir -pastori ja Olga -rouva ottivat ne vastaan. Tämän jälkeen kirkkokansa kävi lounaalle viereiseen saliin. Lounaasta
ja matkan ruokahuollosta vastasi vihantilainen diakoni Raija Kankaala monine apulaisineen.
Kemistä Jyskyjärvelle
Iltapäivällä kaksi matkalaista kävi vielä tervehtimässä erästä karjalaista ystävää Kemissä. Sen jälkeen jatkoimme kohti Jyskyjärveä. Pysähdyimme kahvitauolle Kepassa. Vanhan Jyskyjärven kauniiseen kylään saavuimme alkuillasta. Kylässä koettu karjalainen ystävällisyys ja vieraanvaraisuus kosketti, ja oli monien mielestä matkan kohokohta. Matka jatkui seuraavana päivänä Kostamukseen, jossa teimme ostoksia ja ruokailimme. Suomeen ehdimme iltapäivällä, mutta kotona olimme vasta myöhään illalla. Matkalla saimme kokea hyvän Jumalan huolenpitoa ja varjelusta.
Kimmo Heinilä
Raahen seurakunnan kappalainen