Tahdotko rakastaa?

maaliskuu 7, 2014

Tahdotko rakastaa

TAHDOTKO RAKASTAA?
Avioliittoon vihkimisen yhteydessä hääparille esitettävä tärkeä kysymys on teemana lauantaina 15.3.2014 järjestettävässä häätapahtumapäivässä. Kysymys Tahdotko rakastaa on alku sitoutumiselle ja vastaus tahdon on lupaus yhteisestä matkasta. Päivän aikana pureudutaan sisälle avioliiton merkityksestä, keskustellaan kirkollisen vihkimisen rikkaudesta, sekä saadaan eväitä arkeen.
Raahen seurakunnan diakonissa, vt. perheneuvoja Heli Luoman aiheena on ”Eväitä arkeen”. Heli kertoo miettineensä teemaa seuraavasti:
Rakastumisvaiheen jälkeen suhteessa tunteet muuttuvat rakkaudeksi. Tahto on rakastaa, perustana on sitoutuminen yhteiseen elämään, avioliittoon. Arki aviosuhteessa merkitsee työtä, harrastuksia, arkiaskareita ja velvollisuuksia. Niiden taakse saattaa jäädä toisen huomioonottaminen ja läheisyys. Kuitenkin arki on läsnä, ja rakastumisvaiheen on tarpeen olla tahtoa tuoda yhdessä rakkaus siihen tilanteeseen. Mieleen tulee kuvaavat virren sanat ”Voi itsekkyys ja kiire, niin meidät sokaista, ettemme lainkaan huomaa, läheisten tarpeita”.

Yhteinen elämänmatka on mielenkiintoinen. Srk-pastori Risto Räihä kertoo avaavansa päivän aikana avioliiton positiivista ja rikasta perustaa:
Avioliiton raamatullisuus on hyvin selkeä. Sehän pohjautuu luomisjärjestykseen, ja on Jumalan suurta lahjaa. Avioliitto antaa turvallisen perustan yhteiselle suhteelle. Mielestäni on tärkeää myös kertoa mitä Jumalan siunaus aviopuolisoille merkitsee. Hänen siunauksensa alla on hyvä kohdata niin onnen ja ilon hetket kuin myös mahdolliset haasteet, elämän matka kokonaisuudessaan.

Heli kertoo ihastelevansa luomiskertomuksen esimerkkiä puolisosta apuna, ilona ja tasavertaisena elämänkumppanina. Tätä asiaa on hyvä kaikkien pohtia, olenko minä apuna ja tukena vai kenties riippana ja riidanaiheuttajana.
Kjell ja Aino Asplund ovat lapsiperheen vanhempia. He käyttävät päivän aikana kommenttipuheenvuoron ja jakavat omia kokemuksiaan avioliiton onnesta ja arjesta:
Avioliiton onni on yhteisessä sitoutumisessa, sitä haluamme korostaa. Arjen keskellä pitää olla eräänlaista sitkeyttä kohdata ja selvittää eteen tulevia tilanteita.

Häätapahtumapäivä päättyy häämusiikki-iltaan Raahen kirkossa klo 17.00. Kanttori Jouni Pietiläinen esittää vihkitilaisuuteen soveltuvia häämarsseja, mukana on myös solisteja ja lauluryhmiä, joiden kanssa tulevat hääparit voivat halutessaan jo sopia oman vihkitilaisuutensa musiikkiesityksistä.

Tahdotko rakastaa? – päivään on kutsuttu erityisesti tulevia hääpareja, mutta siihen ovat tervetulleita myöskin avioparit, jotka haluavat pysähtyä yhdessä avioliiton ja rakkauden äärelle.

Jouni Pietiläinen

Hääpari kuva Risto Havia