Jos saarnat olisivat tällaisia, kirkot täyttyisivät – RAKKAUDEN REISSUMIES Raaheen

RAKKAUDEN REISSUMIES -näytelmä
ke 24.4. klo 18 ja 20
Raahen Teatteri, Koulukatu 13

Rooleissa: Arto Myllärinen ja Reetta Hulmi

Vapaa pääsy
Kahvi- ja munkkitarjoilu Yhteisvastuu –keräyksen hyväksi

Järj. Raahen seurakunta

Rakkauden reissumies on Arto Myllärisen ja Reetta Hulmin yhdessä rakentama esityskokonaisuus. Seitsemän erilaisen mieskuvan kautta kosketetaan ihmisen syvintä olemusta. Lavalla nähdään kohtauksia Seitsemän veljeksen Juhanista rakkaudessa ja armossa grillattuun kulkijaan asti – naisen mukana oloa unohtamatta. Syvällisyys ja huumori, elämän monimuotoiset värit, kulkevat esityksessä käsi kädessä avaten kanavia itkun ja naurun puhdistavalle mahdollisuudelle.

Arto Myllärinen, mikä on Rakkauden reissumiehen sanoma?

Tarinan olen rakentanut niin, että siellä olisi mahdollisimman monille lohdutusta, rohkaisua ja tartuntapintaa oman elämänsä riemuihin, kipuihin ja koukeroihin. Jokainenhan toki näkee esityksen omasta olostaan ja elämäntarinastaan käsin hyvin eri tavalla ja yleisössä jokainen on aina oikeassa miltä esitys hänestä tuntui ja näytti. Itse toivoisin, että sieltä löytyisi ainakin sellaiset asiat kuin että aina saa aloittaa alusta, toivo ei suostu koskaan kuolemaan ja ihmistä ei ole luotu yksin elämään. Ja sanoisinpa vielä: ”Parempi kuolla nauruun kuin menehtyä huumorintajuihinsa tulematta”.

Miten tämä näytelmä on saanut alkunsa? Mistä idea?

• Olen usein tehnyt suuria spektaakkelimaisia juttuja, joissa on kymmeniä jopa satojakin esiintyjiä. Oli henkilökohtainen tarve tehdä koskettavaa muutamalla näyttelijällä. Rakentelin sen ensin oikeastaan miesmonologiksi, mutta sitten oivalsin, että se syvenee ja saa välttämätöntä lisäväriä laulun ja naisroolin kautta.

Onko reissumiehillä ollut todellisuudessa esikuvia?

• On ollut todellisia ihmisten tarinoita, ihmisten rehellistä painia elämän kanssa. Myös tuttujen suomalaisten kirjailijoiden teksteistä mukailtuja ajatuksia. Omaa itseänikin on mukana ja luonnollisesti myös mielikuvituksen tuotetta.

Millainen vastaanotto sillä on ollut?

• Vastaanotto hämmensi meidät, se on kaikessa yksinkertaisuudessaan koskettanut hellästi ja syvästi, nauruhermoja ja kyynelkanavia unohtamatta. Rohkaisevin palaute itselleni oli, kun eräs liikemies sattui vahingossa Espanjassa esitystämme katsomaan ja sanoi minulle kannustaen, että jos saarnat olisivat tällaisia, niin kirkot täyttyisivät.

Kuinka monta ohjaustyötä olet urasi aikana tehnyt?

• Työnarkomaani-isäni poikana imaisin tuon isäni myönteisen hulluuden. Onhan niitä pari sataa tullut tehtyä ja hullunhauskaa on ollut, joskin vaivaakin.

Mikä on ollut merkittävin työsi?

• Sitä on kysytty usein ja vastauksen sanominen on yhä vaikeampaa, koska kaikki ovat omalla tavallaan olleet merkityksellisiä. Ajattelen niin, että aina se mitä olen parhaillaan tekemässä, on se merkittävin. Olen sitten itse esiintymässä lavalla, käsikirjoittamassa tai ohjaamassa. Viimeksi kirjoitin libreton ja ohjasin sen kamarioopperaksi, tarinan Toivo Kuulasta. Joten se oli merkittävin ennen tätä tulevaa Rakkauden reissumieskeikkaa siellä Raahessa.

Oletteko aiemmin käyneet Raahessa?

• Kyllä olemme molemmat, mutta en ole itse siellä esiintynyt. Muistaakseni joku näytelmäni on siellä kiertueella vieraillut. Lomaillut kyllä, upea paikkakunta.

Ohjaaja Arto Myllärinen sai Kirkon kulttuuripalkinnon elämäntyöstään vuonna 2017

Kirkon kulttuuripalkinto 2016 myönnettiin kahdelle kirkkodraamaa edistäneelle teatterinohjaajalle Arto Mylläriselle ja Jouni Laineelle. Arkkipiispa Kari Mäkinen jakoi palkinnon 24.1.2017 Helsingissä.