Saloisten kirkon tienoo on kesäaikaan viehättävä kerrostuma vehreyttä ja monivärisiä kukkia.

Kevättyöt toukokuussa alkoivat perussiivouksella: haravoinnilla, lehtien puhaltamisella ja kukkapaikkojen kunnostamisella. Sää vaikuttaa suuresti hautausmaan töihin.

• Nurmialueet leikataan yleensä kerran viikossa ja trimmeröidään kerran kuukaudessa. Alkukesä on ollut niin kuiva, että nyt on ollut parempi antaa nurmikon kasvaa, ettei se pala, kertovat kausityöntekijä Tarja Kerttula ja seurakuntamestari Carita Alila.

Kukkaloisto syttyy hiljalleen: sankarihaudoille on tällä viikolla istutettu kukat. Siihenkin ohjeen antaa sää ja vanha kansa:

• Kesäkuun kymmenes on perinteisesti sellainen päivä, jolloin kukkia aletaan laittaa. Vanha, hyväksi todettu tapa, kun yöpakkasten riski on pienempi. Tälle viikolle tosin oli luvattu kylmää yötä, joten se vähän jännittää.

Luonto rauhoittaa ihmistä aina. Tuntuu, että hautausmaalla tuuli suhisee erityisen ystävällisesti ja lohdullisesti. Tehdas ja tie – elämän äänet – humisevat ja kolisevat kauempana. Kesän vihreä syvenee hiljalleen.

Työskentely hautausmaalla vaatii hienotunteisuutta ja herkkyyttä. Ylimääräistä liikkumista hautausmaalla vältetään.

• Tämä paikka antaa työhön tietyn sävyn, miten tahansa täällä ei voi olla, sanoo Tarja Kerttula.
  • Hautausmaata hoidetaan aina sen arvoa ja vainajien muistoa kunnioittavalla tavalla, toteaa Carita Alila.

Seurakuntamestarina hänen vastuullaan ovat tietyt tehtävät, vuodenajasta riippumatta. Työ koostuu kirkollisista toimituksista, kiinteistöhuollosta ja hautausmaalla työskentelystä.

Tarja Kerttulalle erityistä työniloa tuo hautausmaan siisti yleisnäkymä.

• Kun nurmikot ovat siistit, se kertoo, että asiat täällä ovat kunnossa.

Siisteys pysyy hallinnassa yhteisvoimin. Kesäaikana nuoret kesätyöntekijät ovat tärkeänä apuna.Nuoret pitävät perussiisteyden kunnossa. Heidän kanssaan työskentely on kivaa. Nykynuoret ovat fiksuja, meillä on nytkin hyvät työntekijät täällä, Tarja Kerttula kiittelee.

• Kesäinen Saloisten hautausmaa on vehreä ja kaunis paikka.