Siikajoelle kuuluu hyvää

helmikuu 15, 2019

Sanna Roukala on toiminut Mitä sinulle kuuluu? -hankkeessa muutaman kuukauden. – Tykkään hanketyöstä, se on se oma juttu!

Hankkeessa mennään hyvässä vaiheessa, sanoo hankepäällikkö Sanna Roukala. Hän on aloittanut kolme kuukautta sitten Mitä sinulle kuuluu? -hankkeessa.

  • Syksyllä alkoi jo uusia toimintoja, esimerkiksi nuorille suunnattu pelitupatoiminta Ruukissa.

Viime viikolla avautui Paavolassa KotoTupa-kahvila, jossa hanke on osaltaan mukana esimerkiksi kehittämällä kevään aikana alueen asukkaiden kanssa myös perhekahvilatoimintaa.

Hanketta ovat toteuttamassa Raahen seurakunta sekä osatoimijoina Centria-ammattikorkeakoulu ja Diakonia-ammattikorkeakoulu. Suunnittelu tapahtuu pitkälti oppilaitoksissa, mutta käytännön toiminta näkyy Siikajoen ihmisten arjessa.

  • Tavoitteena on käynnistää toimintoja, jotka saavuttaisivat mahdollisimman paljon ihmisiä. Tällä hetkellä toiminta on aikalailla Ruukki-painotteista, mutta tarkoitus on saada levitettyä toimintaa muillekin kylille, Sanna Roukala sanoo.

Hanke on pieni moottori, joka kokoaa verkostoja ja sysää toimintoja liikkeelle.

  • Me ei hankkeena tulla ja tehdä jotakin ja kun hanke päättyy, kaikki lähtee pois. Tavoitteena on se, että saataisiin alueen asukkaita, ammattilaisia ja yhdistyksiä innostettua mukaan, niin että toiminta jää elämään hankkeen päättymisen jälkeen.

Työtä ei tehdä hankepapereita varten, vaan hyvinvoinnin lisäämiseksi.

  • Kaikki lähtee alueen ihmisistä: ulkoapäin ei voi osoittaa, mitä tulisi tehdä. Järjestämme esimerkiksi tapahtumissa pieniä vaikuttamisen paikkoja, joissa voi vaikuttaa oman alueensa toimintaan. Myös hankkeen toimintaan osallistumalla pääsee mukaan kehittämään uutta. Mielellämme kuulemme, millaista toimintaa ihmiset kaipaavat.

Yhteistyö-sana toistuu Sanna Roukalan puheessa usein.

  • Pienessä kunnassa eri alojen työntekijöitä saattaa olla yksi tai kaksi, joten yhteistyöllä saadaan paljon hyvää aikaiseksi ja samalla pienenettyä yksittäisen työntekijän kuormitusta. Alueella toimii paljon aktiivisia yhdistyksiä, jotka yhteistyöllä jo toteuttavat hienoja juttuja.
  • Siikajoen alueella on paljon mahdollisuuksia käynnistää toimintaa, jolla voidaan lisätä ihmisten hyvinvointia. Siikajoella on mukava tehdä töitä. Se on kotoinen ympäristö toimia ja ihmisten verkostot ovat tiiviit.

Muutaman kuukauden työ on jo tuonut rutkasti oppia hankehallinnosta ja ennen kaikkea ihmisistä.

  • Joskus lyhyet keskustelut kaupanjonossa saattavat liikauttaa toimintaa liikkeelle, kun pysähtyy kohtaamaan ja kuulemaan, mitä ihmisille kuuluu.

Keväälle on jo suunniteltu esimerkiksi ammattilaisille ja vanhemmille suunnattu peliseminaari, jossa mm. pääsee työpajojen kautta tutustumaan nuorten pelimaailmaan. Toukokuussa on tulossa perheiden elämyspäivä Törmälän tilalla.

Mitä sinulle kuuluu? Siikajoki – välittämisen ja vuorovaikutuksen yhteisö on kolmivuotinen ESR-rahoitteinen hanke, jossa kehitetään palveluja ja toimintoja, jotka tukevat erityisesti nuorten aikuisten sekä työikäisten ihmisten hyvinvointia ja yhteisöllisyyttä.

Maria Hyväri