Paras palkka

maaliskuu 14, 2014

Paras palkka on lapsen välitön palaute

”Pöllö puussa töllöttää,
kun myyrä kömpii mökistään.
Isäpöllö kutsuu pikku pöllöjään
ja koko perhe puussa töllöttää
kun Mömmömyyrä kömpii mökistään.

Isäpöllö huutaa: huu hu-huu
ja koko perhe: huhuu, huhuu,
kun Mömmömyyrä kömpii mökistään
ja sanoo: Hyvää yötä, pöllöt, hyvää yötä!

Tyttöpöllö, poikapöllö,
äitipöllö, isäpöllö,
koko perhe vastaa: Hyvää yötä, huhuu.

Ja kuulee kuinka Mömmömyyrä
itseksensä puhuu:
Möksis möksis möksis möksis möksis…”

-Kirsi Kunnaksen teoksesta Unikeinu, meidän lasten runot-

Perhekerhoissa riittää vipinää. Saara Ahosola on töihin palattuaan huomannut, miten mahtavasti välitön palaute lapselta tulee. Pääsiäisaika näkyy Siikajoen perhekerhoissa mm. pikkukirkkojen aiheissa ja mahdollisesti rairuohon kasvattamisena.

Saara Ahosola on toiminut reilun vuoden ajan seurakunnan lastenohjaajana. Hän on toiminut mm. Siikajoen perhekerhossa ja nähnyt tämän työmuodon monipuolisuuden. Saara ei pyri ohjaamaan äitien keskusteluja, vaan antaa sen rönsyillä vapaasti kulloinkin kiinnostavaan keskusteluaiheeseen. Vanhemmilla on tarve jakaa kokemuksiaan ja ”ladata akkujaan” seurakunnan kerhossa. Lasten hyörinän keskellä on luontevasti aikaa keskustella ja samalla ohjata pienokaisia leikkiin sekä yhdessäoloon.

Siikajoella äitejä ja lapsia on sen verran, että yhteen pappilan huoneeseen ei mahduta, vaan yleensä jakaudutaan kahteen eri huoneeseen. Perhekerhossa on hartaus tai tuttavallisemmin sanottuna pikkukirkko. Askartelut ovat joko vapaamuotoisia tai liittyvät hartausaiheeseen. Vastikään alettiin puuhailla omaa lorupussia jokaiselle lapselle. Kotonakin on mukava ottaa pussista joku loru ja lukea sitä ääneen vanhempien kanssa.

Saaran mielestä paras kerhossa paras palkka on lapsilta tuleva palaute. ”Ihana, kun sinä olet Saara-täti täällä.” Näinkin mahtavan palautteen hän kuuli lomaltapaluunsa jälkeen.

Lähestyvä pääsiäisaika näkyy kerhoissa monella eri tavalla, raamatunteksteistä alkaen. Kirkkoonkin pyritään menemään yhdessä ja mahdollisuuksien mukaan. Saara toivoo kynnyksen olevan matalalla, kaikki ovat tervetulleita Siikajoen perhekerhoon. Yhdessä puuhailu ja keskustelut sekä leikit tuovat arkeen iloa.

Pekka Tuomikoski

Saara Kuvassa Saara Ahosola