”Lainakanttorina” Raahessa

maaliskuu 20, 2019

Raahen seurakunnan jumalanpalveluksiin tai kirkollisiin toimituksiin osallistuneet ovat saattaneet alkukevään aikana ihmetellä, miten Pyhäjoen kanttori Outi Krank työskenteleekin yhtäkkiä Raahessa. Outi on tällä hetkellä virkavapaalla Pyhäjoen seurakunnan kanttorin virasta ja hoitaa viransijaisuutta Raahen seurakunnassa vastuualueenaan Saloisten alue. Vakinainen viranhaltija, Sauli Vaitiniemi, on siirtymässä pitkän työuran jälkeen ansaituille eläkepäiville toukokuun alusta. Outi valittiin vs. kanttoriksi, kunnes virka saadaan täytettyä vakinaisella viranhaltijalla.

Outi kertoo itsestään seuraavaa:

Olen kotoisin Kiimingin Jäälistä. Jo lapsena osallistuin kanttori Tuomo Nikkolan johtamaan Kiimingin seurakunnan lapsikuoroon. Tuomo oli suuri idolini – hänen komea lauluäänensä teki minuun suuren vaikutuksen, ja sai minut haaveilemaan oopperalaulajan urasta. Seurakunnan lapsikuoron ohella musiikkiopintoihin innoittajana toimi myös lapsi- ja nuorisokuoro Kiimingin Kiurut, jonka riveissä sain laulaa yhdeksän vuoden ajan.Madetojan musiikkilukion jälkeen opiskelin Jyväskylän yliopistossa musiikkikasvatusta ja Sibelius-Akatemiassa kirkkomusiikkia. Minulla on siis sekä musiikin opettajan että kanttorin pätevyys, mutta oopperalaulajaa minusta ei tullut.

Pyhäjoen seurakuntalaiset ovat saanet iloita ammattitaitoisesta ja ahkerasta työntekijästä jo vuodesta 2001. Outin monipuolinen musiikillinen osaaminen ulottuu perinteisestä kirkkomusiikista gospelmusiikkiin. Outi osaa soittaa montaa instrumenttia, mutta ykkösinstrumenttinaan hän pitää kuitenkin kuoroa.

Vastuullani on mm. Saloisten kirkkokuoron johtaminen. Kuoro on oikein pirteä ja nuorekas, mutta melko pieni. Toivonkin kuoroon mukaan paljon uusia laulajia! Olen laajentanut kuoron ohjelmistoa perinteisen kirkkomusiikin lisäksi Taize-lauluihin, ylistyslauluihin sekä afrogospeliin. Ohjelmistovalinnoissa haluan kuunnella myös kuorolaisten toiveita. Kuoro avustaa Marianpäivän messussa Saloisten kirkossa su 24.3. Tervetuloa silloin kuuntelemaan kuoroa ja osallistumaan messuun! Seurakunnassamme toimii gospel-kuoro Tokolan Anskun johdolla. Siihen kuoroon toivomme erityisesti nuoria aikuisia runsaasti mukaan, myös bändisoittajat ovat tervetulleita.

Outin puheesta nousee selkeästi esille osallistava toiminta.

Teen mielelläni yhteistyötä niin harrastelijamuusikoiden kuin ammattilaistenkin kanssa. Uutena työntekijänä koen kuitenkin haasteellisena sen, etten tunne vielä raahelaisia musiikin taitajia. Toivonkin, että seurakuntalaiset rohkaistuvat entistä enemmän ottamaan yhteyttä minuun ja muihin kanttoreihin ja ilmoittautumaan vaikka messuavustajiksi. Sekä soittajat että laulajat ovat tervetulleita. Mielestäni mikä tahansa soitin ja tyylilaji sopii jumalanpalveluksessa käytettäväksi, kunhan musiikin sisältö on hengellistä. Seurakunnan musiikkityö tarjoaa hyvän mahdollisuuden osallistumiseen ja jumalanpalvelusten rikastuttamiseen. Kliseisen kuuloinen sanonta, yhteistyössä on voimaa, on totta!

Raahen seurakunnassa on mahdollisesti avautumassa kaksi kanttorinvirkaa kevään aikana: Paavola-Siikajoen sekä Saloisten alueelle. Nähtäväksi jää, onnistuvatko Raahen seurakunta ja seurakuntalaiset tekemään niin myönteisen vaikutuksen Outiin, että hän päättäisi olla virkaa hakeneiden joukossa.

Jouni Pietiläinen